Közigazgatás
Munkatársakat toboroz a polgári hírszerző szolgálat
OPH Kép: Információs Hivatal
2019. május 7.

Köztünk a helyed, ha szeretnél egy különleges közösség tagja lenni, máshol nem megszerezhető tudásra és tapasztalatokra vágysz, nem ijedsz meg a kihívásoktól, a váratlan feladatoktól, és be tudsz illeszkedni egy elkötelezettséget igénylő szervezeti kultúrába – többek között ezekkel a hívószavakkal csábítja soraiba a fiatalokat Magyarország polgári hírszerző szolgálata. Az Információs Hivatal is ott lesz az Állami Vállalatok Állásbörzéjén május 15-én, a Magyar Vasúttörténeti Parkban.

Magyarország szuverenitását és törvényes rendjét, az állampolgárok védelmét szolgálja az Információs Hivatal, melynek küldetése, hogy olyan külföldi eredetű, vagy külföldre vonatkozó információkat szerezzen meg, amelyek más állami szervek eszközrendszerével nem elérhetőek. Az így megszerzett információk elemzését és értékelését követően tájékoztatják a politikai döntéshozókat, ezzel támogatva a munkájukat - közölte a szervezet.

Kémek mindig is voltak

A hírszerzés története egyidős a civilizációéval. Az ősidőkbe visszanyúló mitikus kezdetek után a Kr. e. 6. században a kínai hadvezér és katonai teoretikus Szun-ce A háború művészete című könyvében lefektette a hírszerzés tudományos, sok tekintetben máig is érvényes alapelveit. A modern titkosszolgálatok első kezdeményei a 16. században jelentek meg. Az Erzsébet-kori Angliában Sir Francis Walsingham teljesen új alapokon nyugvó szervezetet épített ki, melynek egyes aktái máig titkosak. A 19. századra az addig domináns katonai jelleg mellett egyre nagyobb szerepet kapott a polgári hírszerzés, amely igazán rohamos fejlődésnek az első világháború után indult.

Az Információs Hivatal, mint önálló polgári hírszerző nemzetbiztonsági szolgálat 1990. március 1-jén jött létre

– tájékoztatott a szervezet. Hozzátették: Magyarország polgári hírszerző szolgálata a titkos információgyűjtés speciális eszközeinek és módszereinek külföldi irányú alkalmazásával fontos szerepet tölt be hazánk szuverenitásának és területi integritásának védelmében, az ország nemzetstratégiai, külpolitikai és gazdasági érdekeinek érvényesítésében. Alapfeladata a kormányzati információs igények figyelembevételével, a külföldi eredetű, illetve külföldre vonatkozó információk megszerzése, és azok értékelésével a kormányzati döntéshozatal támogatása.

A hírszerzés alapvető feladata a más állami szervek eszközrendszerével nem hozzáférhető titkos és bizalmas információk megszerzése; ennek érdekében humán és technikai forrásokat létesít. Az Információs Hivatal legfontosabb értéke, hogy a haza szolgálata iránt elkötelezett, magas szintű szaktudással és nyelvismerettel bíró, a hírszerző életmód kihívásait és veszélyeit tudatosan vállaló, összetartó közösséget képező munkatársakkal rendelkezik. A munkajogviszonyunkról a rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományának szolgálati jogviszonyáról szóló 2015. évi XLII. törvény rendelkezik.

Számos területre várnak munkatársakat

Csapatunkba folyamatosan keresünk olyan diplomás fiatalokat, akik elkötelezettek a magyar érdekek iránt, jól beszélnek legalább egy idegen nyelvet, és szeretik a kihívásokat – hívta fel a figyelmet a szervezet. Közölték: Műveleti tiszteket, értékelő-elemző tiszteket, technikai-informatikus tiszteket, tiszthelyetteseket, valamint zászlósokat, keresnek adminisztratív, illetve az alaptevékenységet támogató területekre.

A műveleti tiszt: a klasszikus értelemben vett hírszerző. Célja, hogy megtalálja és együttműködésre megnyerje azokat a személyeket, akik a Hivatal feladatai ellátásához szükséges védett információkhoz hozzáférnek. Ez a munka sok utazással és tárgyalással, valamint ezek alapos előkészítésével jár. Az ideális műveleti tiszt könnyen teremt kapcsolatot másokkal, taplraesett, gyakorlatias, elfogadja az esetenkénti rugalmas időbeosztást, jól feltalálja magát különböző helyzetekben, ugyanakkor a terepmunka előtt és után pontosan adminisztrálja tevékenységét. A pozícióra mesterszakot végzett közgazdászok, nemzetközi kapcsolatok szakértői, politológusok, jogászok és bölcsészek jelentkezését várjuk.

Értékelő elemző tiszt: az értékelő-elemző tiszt saját szakterületén részletes és átfogó ismeretekkel egyaránt rendelkezik, átlátja a történéseket és azok kiváltó okait. Akár hiányos információk alapján is képes helyes következtetéseket levonni, meglátni az összefüggéseket. Ehhez szükséges a lényeglátás képessége, az elemzői érzék és a megfelelő íráskészség.

Technikai-informatikus tiszt: olyan szakembereket keresünk, akik lépést tartanak a folyamatosan fejlődő informatikai-műszaki trendekkel, de szívesen kipróbálnak teljesen új lehetőségeket is.

A pozícióra minimum alapdiplomával rendelkező villamosmérnökök, mérnök-informatikusok, alkalmazott matematikusok és távközlési mérnökök jelentkezését várják. Tiszthelyettesi és zászlósi beosztás betöltéséhez követelmény a középiskolai végzettség, emellett bizonyos munkaköröknél a szakirányú végzettség. Az Üzemeltetési és Fenntartási területünkre műszaki gondnoksági feladatok ellátására keresnek munkatársakat.

Az ideális jelölt

Az Információs Hivatal felhívása szerint: „Köztünk a helyed, ha szívesen szolgálnád a hazádat, dolgoznál külföldön, de nem akarsz elszakadni Magyarországtól, szeretnél egy különleges közösség tagja lenni, örülnél egy olyan hivatásnak, amelyre büszke lehetsz, változatos, mozgalmas és kreatív munkát keresel, máshol nem megszerezhető tudásra és tapasztalatokra vágysz, szívesen kipróbálnád és fejlesztenéd magad új helyzetekben, biztos munkahelyet keresel tervezhető előmenetellel, nem ijedsz meg a kihívásoktól, nyitott vagy az esetenkénti váratlan feladatok elvégzésére, be tudsz illeszkedni egy elkötelezettséget igénylő szervezeti kultúrába.”

Az Információs Hivatal dolgozójának lenni büszkeség, ez a szolgálat nem csupán munka, hanem hivatás.
Személyesen is találkozhatnak május 15-én

Az Információs Hivatal konkrét állásajánlatokkal, további kérdéseikre pontos tájékoztatással, apróbb ajándékokkal várja az érdeklődőket az Állami Vállalatok Állásbörzéjén május 15-én, a Magyar Vasúttörténeti Parkban

Kapcsolódó cikkek
Dávid Ilona: Hagyományainkat megőrizve kell megújulni

Május 15-én a karriernapon a Volán társaságok elsősorban autóbusz-vezetők és járműkarbantartók jelentkezését várják.

Jön az Állami Vállalatok Állásbörzéje

Május 15-én 31 vállalat, rendvédelmi és honvédelmi szervezet több mint 2200 betölthető állást kínál a munkavállalóknak.

Most adásban
Téma: Ingyenes segélyhívó rendszer indult Erzsébetvárosban – Somogyi Csaba igazgató, Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság és Újvári János, HelpyNet
Ezt követő adásaink