Közigazgatás
Befejezéséhez közeledik az Újhegyi sétány teljes felújítása
OPH Kép: OPH
2019. május 15.

A mintegy 20 ezer lakosnak otthont adó Újhegyi lakótelep „ütőere” teljes egészében újjászületik. Az ismét életre kelő korzó harmadik, utolsó szakaszának alapkövét kedden rakta le D. Kovács Róbert Antal polgármester és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes. A munkálatok várhatóan őszre fejeződnek be.

A most megújuló déli részen a kisebbeket kötélmászó gömb, az idősebbeket pihenőliget várja, a kánikulában páraoszlopok segítik majd a felfrissülést.

A kőbányai önkormányzat legnagyobb városfejlesztési programjának összköltsége mintegy 2 milliárd forint, a forrást a főváros TÉR_KÖZ projektje, valamint az X. kerület biztosítja.
Néhány hónap múlva befejeződik a mostani önkormányzati ciklus egyik legfontosabb és legnagyobb beruházása – mondta a III. ütem ünnepélyes alapkőletételén Kőbánya polgármestere. Az Újhegyi sétány Budapest egyik legnagyobb lakótelepének közösségét szolgálja ki és fogja össze. A kerület egyik főutcájára 40 év után ráfért a felújítás, korzó a 21. századhoz méltó külsőt kap – hangsúlyozta D. Kovács Róbert Antal.

A sétány megújításába a gyerekeket is bevonták, akik rajzaikon mutathatták meg, milyen főutcát is szeretnének a lakótelepre.

Amikor Kőbánya megalkotta a kerület integrált városfejlesztési stratégiáját, akkor megálmodta azt is, hogy a kőbányaiak milyen városnak szeretnék látni lakóhelyüket, mi legyen például a régi gyárak helyén, milyen új fejlesztések valósuljanak meg, és ezek a tervek mára valóra válnak. A polgármester emlékeztetett rá, hogy a fejlődő kerület ad otthont a Magyar Állami Operaház Műhelyházának és lesz helyszíne az új közlekedési múzeumnak.

Fotó: OPH

Az Újhegyi lakótelepen is komoly lépéseket tettünk azért, hogy egy 21. századi fő utcát építsünk ennek a telepnek – folytatta. A városrész vezetője emlékeztetett rá, hogy a főutca az évek során elnéptelenedett, üressé vált, ezért a tervezőkkel olyan sétányt álmodtak ide, amely újra élettel lesz teli, ahol mindenki biztonságosan tud közlekedni, és jól megközelíthetők lesznek az intézmények. Mint felidézte, az északi és a középső részen mindez már megvalósult: megszépültek a burkolatok, szökőkutak, játszóeszközök, pihenőhelyek várják a fiatalabbakat és az idősebbeket. Hozzátette:

a harmadik szakasz munkálatai a tervek szerint nyár végére, ősz elejére fejeződnek be.

Elmondta azt is, hogy a korzó felújításához a fővárosi önkormányzat TÉR_KÖZ pályázata közel egymilliárd forintot biztosított, amihez Kőbánya valamivel több mint 1 milliárd forintot tett hozzá.

Fotó: OPH

A polgármester kiemelte: az eddig elvégzett beruházások igazolják, hogy a sétány betölti azt a funkcióját, amire szánták. Mint fogalmazott, olyan közösségi tér lett, amely szervezi az itt lakókat, és élő, lüktető főutcát biztosít a városrésznek. „Hiszek benne, hogy a lakótelep megújulásához ez nagymértékben hozzájárul.”

A jelenlévőket Tarlós István, Budapest főpolgármestere nevében is köszöntő Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes az együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen a kerületvezetés és a lakók is közösen gondolkodtak, de példaértékű együttműködés valósult meg Budapest és Kőbánya között is.

Fotó: OPH


Az Újhegyi lakótelepet az 1970-es években építették. A sétány ma is egy közel 20 ezres közösség gyalogos főutcája, amelyet az idősebbek és a babakocsit toló kisgyermekes szülők eddig nehezen tudtak megközelíteni a támfal miatt. A rekonstrukció tervezése során a tájépítészek akadálymentessé tették a korzót. A támfalat elbontatták a sétány és a középületek között, amivel kinyitották a közösségi teret.

Az Újhegyi sétány szakaszos, három ütemre bontott rekonstrukciója 2016-ban kezdődött. A városfejlesztési munka a közterületek akadálymentesítése mellett magában foglalja a közösségi és játszóterek korszerűsítését, a térburkolatok, utcabútorok cseréjét, valamint a zöldfelületek automata öntözőrendszerének kiépítését.

Látványterv

Az I. ütemben a korzó szíve, a középső szakasz újult meg a Bányató és a Harmat utca között. A munkát 2017-ben nívódíjjal jutalmazta a Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS (Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa) Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület. A II. ütem a sétány északi szakaszát érintette a Harmat utcától a Mádi utcáig. Ezt a részt áprilisban adták át ünnepélyesen.
A III., záró ütemben a sétány déli részét korszerűsítik közel 1 milliárd forintból. Az Újhegyi sétány teljes revitalizációjának összköltsége megközelíti a 2 milliárd forintot.

A kőbányai korzó revitalizációját a víz nyugalma és közösségformáló ereje járja át. Az Újhegyi sétány szívét, amely elsőként újult meg, lépcsős zuhatag és szökőkút teszi hangulatossá. A folytatásban „színes felhőgyárakat” emeltek a Harmat és a Mádi utca közötti részen. Az oszlopok páragömböket lövellnek ki, amelyeket világítás varázsol láthatóvá. A páraoszlopokat a záró ütemből sem hagyták ki a tervezők, akik a Széchenyi István Általános Iskola elé párafúvókákkal díszített vízjátékot álmodtak. Közben figyeltek arra, hogy az akadálymentessé tett sétány itt is maradásra bírja a helyieket. Az üzletház udvarában közösségi teret, az óvoda és az iskola környékén pedig mászógömböt, parkosított pihenőligetet alakítottak ki.

Most adásban
Téma: Hogyan kell kezelni a munkavállalók adatait? GDPR a foglalkoztatásban – Balogh Gyöngyi főosztályvezető, Adatvédelmi Főosztály, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Ezt követő adásaink