Belföld
Több ezren vettek részt az Állami Vállalatok Állásbörzéjén
OPH Kép: OPH / Horváth Fanni
2019. május 15.

Második alkalommal szervezett állásbörzét a Stratégiai és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetsége (STRATOSZ), Budapest Főváros Kormányhivatala és a MÁV-csoport közösen a Magyar Vasúttörténeti Parkban, május 15-én. A mintegy 2300 látogatónak a harmincnál több állami vállalat mellett a fővárosi kormányhivatal, a rendvédelmi és a honvédelmi szervezetek is kínáltak álláshelyeket.

Dávid Ilona: fontos az állami szektor imidzsének erősítése

A STRATOSZ, az állami vállalatok és közszolgáltató társaságok egyik legerősebb munkaadói szövetsége kiemelt feladatának tekinti, hogy egységes fellépéssel hatékonyan képviselje tagszervezetei – például a MÁV, a Gyesev, a Magyar Posta, az MVM, a víziközművek, a Volán-társaságok - érdekeit, koordinálja a kormányzati és a munkavállalói szervezetekkel való együttműködést - jelentette ki az állásbörzén Dávid Ilona. A STRATOSZ elnöke kiemelte: az állami szektor imidzsének erősítése azért is fontos, mert az elmúlt évek tapasztalati szerint a pozitív megítéléssel bíró vállalatok álláshirdetéseire kétszer annyian jelentkeznek, mint a negatív hírnévvel bírók. A sikeres munkaerőtoborzás másik titka, hogy a munkaadók minél több felületen minél több korosztályt szólítsanak meg és törekedjenek a személyes kapcsolat kialakítására. A személyes találkozás lehetőséget ad arra, hogy a vállalat partnerként jelenjen meg a munkakereső számára. De a társaságoknak alkalmazkodniuk kell a legfiatalabb generációk megváltozott elvárásaihoz – hívta fel a figyelmet.

OPH / Horváth Fanni

Hagyományainkat úgy kell tudni megőrizni, hogy közben meg kell tudnunk újulni is.”

Az állami társaságok erőssége, hogy hosszú távú, kiszámítható munkahelyet biztosítanak, juttatási rendszerük pedig a magánszektoréval szemben nagyobb mozgásteret tesz lehetővé. Kiemelte azt is, hogy az állami vállalatok az elhangzott ígéreteknek megfelelően kötik meg a munkaszerződéseket, a munkavállalók feladat- és felelősségi köre pedig pontosan meghatározott. Hangsúlyozta azt is, hogy az állami szférában is megjelent a rugalmasabban beosztható munkaidő, a családbarát részmunkaidős foglalkoztatás és a home office.
Folyamatosan javulnak a munkakörülmények, és ez ma már sokat számít a döntéskor – mutatott rá az elnök.

Tuzson Bence: az állam felelőssége, hogy munkát adjon

A Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára elmondta: egy ilyen állásbörzének abból a szempontból is jelentősége van, hogy vannak olyan társadalmi célok, amelyeket mindenki közösnek tekint. Ilyen cél, hogy Magyarország a következő 20 esztendőben Európa egyik legélhetőbb országává váljon - jelentette ki Tuzson Bence, majd hozzátette: ennek eléréséhez több területen előrelépésre van szükség. Ilyen a családtámogatások rendszere, hiszen olyan ország lehet csak sikeres, ahol nő a gyermekeknek a száma, másik ilyen terület a gazdaság kérdése, mert csak egy erős gazdaságú ország állhat meg a saját lábán és tudja a saját érdekeit képviselni. A harmadik terület a kultúra területe, „mert mit ér egy ország, amelyikben növekszik a népesség, erősödik a gazdaság, hogyha nem képes megtartani azonosságát, nem képes megerősíteni a saját kultúráját".

OPH / Horváth Fanni

Az államtitkár kijelentette:

az államnak felelőssége van a tekintetben, hogy a gazdaság erősödésén, a népesedés növekedésén, a kultúra erősödésén keresztül képes legyen arra, hogy munkát adjon az embereknek.

2010-től kezdődően a magyar kormánynak ez az alapvető célja. Emlékeztetett, három és fél millióról csaknem négy és fél millióra növekedett azoknak a száma, akik munkát találhattak, s a foglalkoztatási ráta is most már karcolja a 70 százalékot. Ugyanakkor arra is oda kell figyelni, hogy a munkát megfelelő bérezés mellett tudják elérni. Emlékeztetett: Magyarországon csaknem 12 százalékkal növekedtek a bérek az egy évvel ezelőtti állapothoz képest.

Az államnak - azon túl, hogy keretet biztosít - példát is kell tudnia mutatni az állami vállalatok és az állami szférán keresztül - mondta az államtitkár. Rámutatott: olyan munkahelyeket kell teremteni, amelyek egyrészt stabilitást, biztonságot adnak a magyar embereknek, megfelelő megbecsülés tudnak nyújtani és jövőképet tudnak felvázolni. „Ha valaki egy állami vállalatnál kezdi a munkáját, számíthat arra, hogy a vállalat is számít az ő munkájára. Hosszú távon számít rá és a hosszú távú munkalehetőség mellett törekszik arra is, hogy megfelelő bérezésben részesítse őt. Azért van nagy jelentősége egy ilyen állásbörzének, mert képes megmutatni azt, hogy az államiak jó munkáltatók, olyan munkahelyeket tudnak kínálni, amelyet talán a versenyszféra nem feltétlenül."

Pafféri Zoltán:elengedhetetlen a szakmai utánpótlás folyamatos biztosítása


Az állami vállalatok összefogásával 2018 májusában rendezték meg először ezt a munkaerő-piaci rendezvényt, amely nemcsak az aktuális állásajánlatokat sorakoztatta fel, hanem bemutatta azokat a programokat és életpályamodelleket, amelyeket az állami szektor, az állami szféra társaságai és az állami munkáltatók jelentős kormányzati támogatással építettek fel az elmúlt nyolc évben - idézte fel a Miniszterelnöki Kormányiroda társasági portfólióért felelős helyettes államtitkára.

Ez az önálló állásbörze – folytatta – elősegítette, hogy a közszolgáltatási terület szerepe tovább erősödjön, és megfelelő súllyal jelenjen meg a munkaerőpiacon.

OPH / Horváth Fanni

Ez azért is kiemelten fontos, mert a minőségi szolgáltatásokhoz,

minőségi közszolgáltatásokhoz elengedhetetlenül szükséges a jól képzett, felkészült szakmai utánpótlás folyamatos biztosítása.

Pafféri Zoltán leszögezte: „Ez a közszolgáltatás és a közszolgálat kulcsa.” Mint mondta, manapság nem könnyű megfelelni ennek a követelménynek, hiszen egyre szűkül a munkaerőpiac, és egyre nehezebb pótolni a nagy tapasztalattal és tudással rendelkező nyugdíjba vonuló munkatársakat. Hozzátette: az állami vállalatoknak multinacionális cégekkel, illetve egymással is versenyezniük kell a megbízható, jól képzett munkaerő megtartásáért.

A munkaerő-piaci trendek alakulását számos tényező befolyásolja: a demográfiai helyzet, az oktatás, a szakképzés helyzete és a generációs változások is. A statisztikai adatokból kiderül, hogy a következő során megváltozik a potenciális munkavállalói állomány összetétele, illetve jóval többen hagyják el a munkaerőpiacot, mint ahányan belépnek. A fiatal Y és Z generációs munkavállalók szokásai és elvárásai jelentősen eltérnek a korábbiaktól, valamint ezen munkavállalók hosszú távú tervei is jelentősen különböznek a korábban megszokottaktól.

Mára szinte teljesen megváltoztak a munkakörnyezettel kapcsolatos elvárások is – hívta fel a figyelmet -, ma már a munkavállalók inspiráló, motiváló környezetre vágynak, a családosok számára pedig előnyt jelent, ha rugalmasabban oszthatják be a munkaidejüket. A munkaadóknak folyamatosan fejlődniük kell, meg kell tanulniuk alkalmazkodni a változó világhoz, ez pedig a közszolgáltatási szektornál, az állami vállalatoknál különösen fontos.

Pafféri Zoltán hangsúlyozta azt is, hogy az olyan alapvető értékekben, hagyományos erényekben, mint a stabilitás, kiszámíthatóság és az anyagi biztonság, az állami vállalatok és az állami szektor különösen erős tud lenni. A helyettes államtitkár megerősítette, hogy egyre több munkavállaló választ munkahelyet a társaság hírneve, megítélése alapján, így nagy hangsúlyt kell fektetni a vállalati értékek erősítésére, amire vonzó munkáltatói márka építhető. Mint fogalmazott, „gondolkodással és felelősségteljes hozzáállással az állami vállalatok és a közszolgáltatók is képesek annak bizonyítására, hogy igenis érdemes őket választani, és az állam, a köz szolgálatába lépni”.

György István: rendkívül sikeres 10 év áll az ország mögött

A mai nap sikeréért nagyon sokan dolgoztak elhivatottan – mondta köszöntőjében fővárosi kormánymegbízott, aki hozzátette, hogy a teljes sikert az itt megjelent érdeklők száma és aktivitása jelenti.

A társadalompolitikai célok megvalósításához számos szervezetrendszer közreműködése szükséges, és ezek egyike a kormányhivatal, ahol a területi közigazgatási feladatok ellátása mellett a foglalkoztatáspolitika is megjelenik, hiszen ők segítik a regisztrált álláskeresőket.

OPH / Horváth Fanni

Rendkívül sikeres 10 év áll az ország mögött a foglalkoztatáspolitika, a magyar gazdaság és az ország fejlődése szempontjából

– fogalmazott György István.

Dorozsmai Éva: nagy összefogás eredménye az állásbörze

A MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettese köszöntőbeszédében kihangsúlyozta a három szervező (STRATOSZ, Budapest Főváros Kormányhivatala és a MÁV-csoport) összefogását. Mint mondta, a rendezvény ideje alatt önéletrajz-írási és álláskeresést támogató tanácsadással várják az érdeklődőket.

OPH / Horváth Fanni

Az OrientPress Hírügynökség kérdésére válaszolva hangsúlyozta, hogy a MÁV-csoport közel 200 üres álláshelyet kínál, várják mérnökök, váltókezelők, forgalmi szolgálattevők, felsővezetékszerelők, jegyvizsgálók és mozdonyvezetők jelentkezését, a vállalatnál többek közt Pályakezdő Diplomás Program és Talent program is segíti a munkavállalókat.

A tavalyi évben kétezernél is többen regisztráltak a helyszínen, ebből több mint négyszázan pedig felvételt is nyertek a társasághoz

- tette hozzá a szakember.

A rendezvényen bemutatkozott az Aeroplex Kft., Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., BKK Zrt., BKV Zrt., Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokság, Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt., ÉNYKK Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, GYSEV Zrt., HungaroControl Zrt., Információs Hivatal, Készenléti Rendőrség, KMKK Középkelet-magyarországi Közlekedési Központ Zrt., KNYKK Középnyugat- magyarországi Közlekedési Központ Zrt., Közbeszerzési Hatóság, Magyar Fejlesztési Bank, Magyar Honvédség, Magyar Posta Zrt., Malév GH Zrt., MÁV FKG Kft., MÁV SZK Zrt., MÁV Zrt., MÁV-HÉV Zrt., MÁV-START Zrt., MVM Group, Országos Rendőrfőkapitányság, Szerencsejáték Zrt., Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt.,VOLÁNBUSZ Zrt.

-