Kultúra
Zenei maratont rendeznek a bonchidai Bánffy-kastélyban
MTI Kép: Pixabay
2019. május 17.

Öt órán át tartó klasszikus zenei maratont szerveznek május 25-én a bonchidai Bánffy-kastélyban – közölték pénteken a szervezők.

A bonchidai Bánffy-kastélyt felújító Transylvania Trust Alapítvány egyik fő törekvése, hogy Erdély legnagyobb főúri rezidenciája élettel teli, pezsgő színhelye legyen kulturális, közösségi rendezvényeknek.

A Notes&Ties Egyesülettel közösen szervezett 2. Bánffy Music Day alkalmával ötórás klasszikus zenei maratont kínálnak a látogatóknak. A párhuzamosan zajló koncerteknek a kastély már helyreállított terei adnak helyet.

Az esemény külföldi meghívottja a fiatal zenészgeneráció egyik leginkább magával ragadó hegedűse, Roman Kim. A koncertmaraton előadói a Transylvania Saxophone Quartet, az Eufonia String Quartet, a Mood Quartet, a Transylvania Barokk Együttes, a kolozsvári Transilvania Filharmónia kürt kvartettje és rézfúvós kvintettje lesznek.

A gyerekek a Kukurikú, nagy bojár című zenei műhelyen vehetnek részt. A programot magyar és román nyelvű vezetett séták egészítik ki.

A reneszánsz és barokk stílusjegyeket mutató, XV. századi eredetű bonchidai Bánffy-kastély Erdély legjelentősebb műemlékei közé tartozik. A kommunista időkben államosított és tönkretett kastélyt a rendszerváltás után kapta vissza a Bánffy-család. Az erdélyi Versailles néven is emlegetett épületegyüttes felújítása 2001-ben kezdődött nemzetközi segítséggel és jelenleg is tart.

Következő adásunk
Téma: Egyedülálló hazai innováció az online földbirtok-értékelés / digitális megoldások a földforgalomban - háttérbeszélgetés – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Sáhó Ákos ügyvezető, Agrotax Kft.
Ezt követő adásaink