Belföld
Eddig 317 ezer diákot utaztatott a Határtalanul! program
OPH Kép: OPH
2019. május 23.

Idén összesen 2219 pályázat érkezett a februárban meghirdetett Határtalanul! programra, ez 30 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest – jelentette be sajtótájékoztatón Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A programban eddig 317 ezer diák kapott lehetőséget arra, hogy külhoni magyar területekre látogasson.

A Határtalanul! program idén visszakerült az EMMI-től a Nemzetpolitikai Államtitkársághoz, és újra az államtitkárság írta ki a pályázatot – hívta fel a figyelmet a változásra Potápi Árpád János. Mint fogalmazott, sikerült megújítaniuk – együttműködve a Bethlen Gábor Alapkezelővel és a Magyarság Házával – a programot. Idén is a hetedik osztályosokra koncentrálnak, de támogatják a középiskolások közötti együttműködést is, sőt szó lehet középiskolai tanulmányi kirándulások segítéséről is.

Az áprilisban lezárult pályázat keretében 2019. június 16-a és 2020. június 15-e között megvalósuló programokat támogatnak. Összesen 2219 pályamű érkezett, ez 30 százalékos növekedést jelent a tavalyihoz képest.

Az államtitkár az újdonságokról elmondta: növekedett a pályázati keret, és az elnyerhető támogatás összege is „megnőtt valamennyivel”. Az is új elem, hogy két-három iskola közösen is szervezhet utazást. Ennek főleg azon települések esetében van jelentősége, ahol kis létszámú iskolák működnek, kis osztályokkal. Így megoldható, hogy együtt megtöltsenek egy autóbuszt. Ezt szolgálja az a lehetőség is, hogy

bár a hetedikesek tartoznak a célcsoportba, hatodikosokat és nyolcadikosokat is bevonhatnak az utazó csapatba.

Azt is támogatják, hogy az út során Magyarországon is el lehessen tölteni egy éjszakát. „Ez a Nyugat-Magyarországról a keleti végekre induló csoportoknak fontos lehet.”

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a minél sikeresebb pályázatok érdekében tájékoztató napokat is szerveztek. Minden megyébe elmentek, hogy még a pályázati időszakban megválaszolhassák a felmerülő kérdéseket, illetve új útirányokra is rámutassanak. Hiszen azt is szeretnék elérni, hogy az eddig látogatott régiók mellé más, kevésbé ismert tájakra is eljussanak a magyarországi diákok.

A távlati célok között pedig az szerepel, hogy a program keretében majd

a határon túli magyar gyerekek Magyarországra utazhassanak, sőt a határon túli régiók egymás között is szorosabb együttműködést alakítsanak ki."

A Határtalanul! programról 2010-ben döntött a kormány, 2011. június 4-én indultak el az az első autóbuszok Budapestről a határon túli magyar régiókba, „magyar gyerekekhez, magyar iskolákhoz”. Ebbe a mozgalomba kapcsolódott be az egész ország, illetve az egész Kárpát-medence. Eddig 317 ezer magyarországi diák kapott lehetőséget arra, hogy szervezett iskolai oktatási keretek között a határon túli magyar régiókba látogasson – ismertette az elért eredményeket a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A Magyarság Házában megtartott tájékoztatón ott volt az a harminc Pest megyei iskolás is, aki a külhoni kiutazás előtt épp akkor vett részt az ott zajló felkészítő foglalkozásokon. Ők még a tavalyi pályázatuk – „Titokzatos Hargita” – keretében barangolják be Erdélyt, többek között a Királyhágóra, Körösfőre, Farkaslakára, Barótra és környékükre koncentrálva a 2000 km-es utazás során.

A sajtótájékoztató után az OrientPress arról kérdezte Potápi Árpád Jánost, mi kell a sikeres pályázathoz, és hogy a keretösszeg kimerülése miatt voltak-e elutasítások.

Az államtitkár elmondta: jó programcsomagot kell összeállítani, meg kell felelni a formai követelményeknek, oda kell figyelni az útmutatókra, azokat a diákokat kell bevonni, akik a meghirdetett korosztályba esnek és

akkor így már egy sikeres pályázat nagyjából össze is állt”.

Épp azért tartottak minden megyében tájékoztató előadást, hogy jobbak legyenek a pályázatok. „Talán ennek is köszönhető, hogy az idén 30 százalékkal többen pályáztak. Szinte mindenkinek sikerült a pályázata – hangsúlyozta. A keretösszeget pedig az érintett korosztályra vetítve számolták ki, és megnézték azt is, hogy eddig mennyien pályáztak. „A kettőt úgy ötvöztük, hogy elég legyen, a pénz miatt nincs elutasítás.”

A Határtalanul! programmal kapcsolatos személyes élményét firtató kérdésünkre elmondta: iskolás fia által maga is érintett a dologban, nemsokára gyermeke osztálya is elindul egy kirándulásra. „Örülök, hogy neki is módja van ebben részt venni.” Egyébként pedig több felkészítő órát is tartott a Határtalanul! programban. Ezek az utazás előtti hetekben zajlanak, hogy a tanulókat ne a helyszínen, egyszerre érje akkora információdömping, amelyet fel sem lehetne dolgozni.

Téma: Eddig 317 ezer diákot utaztatott a Határtalanul! program
Megszólal: Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára
Szerkesztő-riporter: Popovics Gizella, műsorvezető: Adorján András
Következő adásunk
Téma: Kőbányai fejlesztések – Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok
Ezt követő adásaink