Életmód
Nagy István: a környezettudatos gondolkodás hozzájárul az egészséges élet kialakításához
AM Kép: Fekete István
2019. június 5.

Hálával és köszönettel tartozunk azoknak a pedagógusoknak, akik elhivatottak a környezettudatos szemléletformálás kialakításában és elterjesztésében – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Környezetvédelmi világnap és Pedagógusnap alkalmából tartott kitüntetés-átadó ünnepségen, szerdán, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

A miniszter az eseményen arra hívta fel a figyelmet, hogy a környezettudatos szemléletformálást támogatják az oktatási-nevelési célzattal meghirdetett programok, amelyeket a tárca háttérintézményeivel közösen valósít meg. Nagy István szerint ennek a munkának a megalapozását már egészen kisgyermekkorban el kell kezdeni.

Fotó: Fekete István

A tárcavezető kiemelkedő jelentőségűnek tartja az óvodai környezeti nevelést. Jelenleg a Magyarországi Zöld Óvodák Hálózatát 945 Zöld óvoda alkotja, ebből 160 Örökös Zöld Óvoda. Hangsúlyozta, hogy a tudás és tapasztalatátadás egyik legfőbb bázisát az Ökoiskolák jelentik. Hazánkban 997 ilyen intézmény működik, amelyek közül 429 Örökös Ökoiskola címmel is rendelkezik, így a magyar diákok több mint negyede ilyen intézményben tanul.

A miniszter elmondta, hogy a tárca a levegőminőség megőrzése mellett a vízbiztonság megóvására is fel akarja hívni a figyelmet. Ezért indult el a Biotikus Index a Középiskolai Oktatásban című program és a Gumicsizmás természetvédelem című pályázat.

Fotó: Fekete István

Nagy István kiemelte, hogy a természet fontosságát, annak közelségében érthetjük meg. A kertészkedés pedig kiváló lehetőség arra, hogy megtanuljuk elfogadni és még nagyobb alázattal tisztelni a természet törvényeit. A minisztérium ezt tartotta szem előtt, amikor az Iskolakertekért Alapítvánnyal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Váci Egyházmegyei Karitasszal, együttműködve pályázati rendszert alakított ki új iskolakertek létrehozására – emlékeztetett a tárcavezető. Hozzátette: az élelmiszer-hulladékok csökkentése érdekében hirdette meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a „Maradék nélkül” elnevezésű kampányát, melynek célja az iskolások tudatosságának növelése és a jó gyakorlatok elterjesztése.

Ezek a programok nem jöhettek volna létre, ha nincsenek a szakmájukban példamutató tanítók és tanárok. Ezért hálával és köszönettel fordulunk a pedagógusokhoz, akik a napi teendőik mellett, elhivatottan állnak a környezettudatos szemléletformálás szolgálatában. Ugyanígy elismeréssel tartozunk azoknak, akik újságíróként, szakértőként vagy magánemberként kiálltak a környezet védelme mellett – emelte ki az agrárminiszter.


A díjazottak névsora itt található.

Most adásban
Téma: Indul az agrártámogatások előlegfizetése – Nagy István agrárminiszter és Mészáros József elnök, Magyar Államkincstár
Ezt követő adásaink