Belföld
Kiemelték, és Csepelre szállítják a Hableányt
hirado.hu/M1/MTI Kép: MTI/Mónus Márton
2019. június 11.

Kiemelték és egy uszályra helyezték a május 29-ei balesetben elsüllyedt Hableány turistahajót kedden Budapesten, a Margit hídnál. A hajót a csepeli kikötőbe szállítják, ahol további rendőrségi, hajózási és nautikai vizsgálat veszi kezdetét.

A rendőrség már napokkal ezelőtt kialakított a hajó számára egy speciális helyszínt, hogy minden nyomozati cselekmény zökkenőmentesen menjen. A balesetben az Országos Rendőr-főkapitányság folytat nyomozást, az ügynek eddig egyetlen gyanúsítottja van, a szállodahajó ukrán állampolgárságú hajóskapitánya – közölte Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Uszályra került a hajó

Teljesen kiemelték a vízből a Hableány roncsát, két csörlővel végezték ezt a műveletet, amely azt jelenti, hogy átemelték a hajót a mellette lévő uszályra, hogy elszállítsák. Először a hajó orrát emelték, majd ehhez igazították a roncs hátulját.

Négy holttestet hoztak ki a roncsból

Négy holttestet hoztak ki a búvárok a Hableány roncsából kedd 8 óra 20 percig – jelentette a helyszínről az MTI tudósítója. A búvárok még négy embert keresnek, egyelőre nincsenek információk arról, hogy további holttesteket találtak volna

A búvárok további merüléseket már nem hajtanak végre, a hajó teljesen az uszályra került. A hajót ezután a rendőrség veszi át, akik további vizsgálatokat és helyszínelést hajtanak majd végre.

Fotó: MTI/Lakatos Péter

Hajóskapitány: A rádiókon nem jeleztek veszélyhelyzetet

Egyik hajózási rádiócsatornán sem jeleztek veszélyhelyzetet a május 29-ei dunai hajóbaleset idején – közölte az M1-en Tolnay Zoltán hajóskapitány, aki szintén szolgálatban volt a Dunán a tragédia idején.

A konkrét ütközést nem látták, ők a Lánchíd alatt voltak, a rádión pedig először azt hallották, hogy emberek vannak a vízben – ismertette. A hét ember kimentése szakszerűen zajlott – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a Viking Sigynnek kellett volna megkezdenie a kommunikációt a kisebb Hableánnyal. Tolnay Zoltán azt mondta, hogy a történtek mélyen megrázták a hajósokat.

Személyhajósok Szövetségének főtitkára: Az emberélet mentése mindig elsődleges

A hajósok fel vannak készítve egy esetleges katasztrófára, pontos utasításokat követve kell intézkedniük adott helyzetben – mondta el Horváth Imre, a Személyhajósok Szövetségének főtitkára az M1-en. Minden esetben az emberéletek megmentése az elsődleges.

Arról is beszélt, sokan firtatták, hogy miért kaptak a hatóságok csak pár perccel később értesítését a balesetről. Kiemelte, a Hableány elsüllyedésekor a mentésben résztvevők először a vízben lévő embereket mentették, hiszen ilyenkor minél gyorsabban kell cselekedni. A vízben ütés érheti az embereket, nagy a sodrás, sok vizet nyelhetnek, rendkívül nagy fizikai megterhelésnek vannak kitéve, ezért minden perc számít – hangsúlyozta.

Úgy véli, továbbra is sokkal biztonságosabb hajóval utazni, mint például gyalogosan. Ezt mutatja az is, hogy Magyarország történetében legutóbb a II. világháború idején, egy akna miatt robbant fel egy hajó, de azóta ilyen jellegű baleset nem történt. Hozzátette, megnövekedett a hajóforgalom az elmúlt években, de a szövetség azon dolgozik, hogy ezeket a megfelelő szabályok szerint korlátozzák a forgalmasabb szakaszokon.

Kapcsolódó cikkek
Megkezdték a Hableány kiemelését

A műveletet élőben közvetítő M1 aktuális csatornán azt mondták, hogy az előzetes tájékoztatás szerint hat órán át is eltarthat a mentés.

Pintér: Gyors és szakszerű volt a hajóbaleset utáni mentés

A miniszter a polgári védelem, a mentőszolgálat és a civilek közreműködését is kiemelkedőnek nevezte.

Hajóbeleset: megkezdték a merülést, a Duna alsó szakaszán holttesteket találtak 

Bonyolult mentési akció zajlik a Dunában – jelentette ki Hajdu János a hajókatasztrófa válságkezelő központjában. 

A hajóskapitány letartóztatását indítványozta az ügyészség

A meggyanúsított hajóskapitány letartóztatását indítványozta a szerdai dunai hajóbaleset miatt a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség.

Szakértő szerint nem a Hableány fordult a Viking elé

A nagyobb jármű ütközött neki a kisebbnek szerda este – mondta a Magyar Belvízi Fuvarozók Szövetségének elnöke az M1-en.

Hajóbaleset a Dunán – 21 emberről semmit nem tudnak

Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott.

Most adásban
Téma: Hogyan kell kezelni a munkavállalók adatait? GDPR a foglalkoztatásban – Balogh Gyöngyi főosztályvezető, Adatvédelmi Főosztály, Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
Ezt követő adásaink