Gazdaság
Tőzsde: vegyes kezdés várható Európában
MTI Kép: pixabay.com
2019. június 11.

Vegyes, többségében pozitív kezdésre lehet számítani kedden a főbb európai értékpapírpiacokon. A határidős indexjegyzések alapján a hétfőn ünnep miatt zárva tartó frankfurti tőzsde DAX indexe 0,7 százalék erősödéssel kezdheti a keddi kereskedést. Pénteken a mutató 0,77 százalék nyereséggel zárt.

Londonban 0,2 százalék emelkedéssel, Párizsban 0,1 százalék csökkenéssel nyithat kedden a tőzsde. A londoni FTSE–100 index hétfőn 0,59 százalékkal, a párizsi CAC–40 index 0,34 százalékkal emelkedett.

Hétfőn egyrészt az ázsiai tőzsdéken bekövetkezett árfolyamemelkedés, másrészt az Egyesült Államok és Mexikó közötti feszültség enyhülése adott lökést a tőzsdei árfolyamoknak. Májusban az elemzői várakozások felett alakult Kína külkereskedelmi forgalma, a hongkongi tőzsdeindex ennek köszönhetően több mint két százalékkal emelkedett. Donald Trump elnök vasárnapi Twitter üzenetében jelezte, hogy eláll a mexikói áruimport büntetővámjának kivetésétől, miután Mexikó vállalta a részvételt az Egyesült Államok felé tartó migráció feltartóztatásában és ezzel egy újabb kereskedelmi háború veszélye hárult el.

Kedden felfelé korrigálta az előző napi mintegy egy százalékos csökkenését a világpiaci olajár. A világgazdasági növekedési aggodalmak miatt az olajár már mintegy húsz százalékkal áll alacsonyabban az áprilisban elért idei csúcsánál. Az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb olajtermelők, az OPEC+ az áresés megakadályozása érdekében már több alkalommal is jelezte szándékát a júniusban lejáró termeléskorlátozási megállapodásuk meghosszabbítására.

A Brent nyersolaj ára kedden hordónként 62,47 dolláron 0,29 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az európai tőzsdei nyitás előtt mintegy másfél órával. A WTI ára 53,60 dolláron állt 0,64 százalék emelkedéssel.

Az euró árfolyama 0,03 százalékkal 1,1315 dollárra erősödött, az arany ára 0,22 százalékkal unciánként 1332,25 dollárra emelkedett.

Következő adásunk
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink