Kultúra
Kásler: a pápa felé tudtuk közvetíteni azt, amit szerettünk volna
MTI Kép: Reuters/Remo Casilli
2019. június 17.

Kultúrtörténeti rendezvényekkel, néprajzi és hagyományőrző előadásokkal mutatkozott be a június elején Csíksomlyóra látogató Ferenc pápának a magyarság Erdélyben – emelte ki Kásler Miklós, az M1 aktuális csatorna hétfő reggeli adásában.

„Úgy gondolom, hogy az eredeti célkitűzéseket sikerült megvalósítani, a pápa felé tudtuk közvetíteni azt, amit szerettünk volna, és az ottani emberek is érezték a magyar együvé tartozást” – hangsúlyozta az emberi erőforrások minisztere.

Felidézte, hogy június 2. és 8. között hét magyarországi színházi társulat előadásait láthatta a közönség Erdélyben, a Magyarságkutató Intézet pedig hét városban összesen 144 előadást tartott a magyar történelemről, kultúráról, régészetről és művészettörténetről.

A zarándokutak mentén négy színpadot állítottak fel, amelyeken helyi előadók, csángók, székelyek és erdélyi magyarok produkcióit láthatták az érdeklődők. A magyar népi kultúrát számos produkció mutatta meg Csíksomlyó 60 kilométeres körzetében a Kaszaj egyesület és a Hagyományok Háza, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum szervezésében – fűzte hozzá.

A miniszter elmondta, hogy átadtak a pápának egy magyar és olasz nyelvű, képekkel illusztrált bőrkötéses albumot is, amely a magyar boldogok és szentek történetét mutatja be.

A miniszter a műsorban beszélt a múlt héten megalakult Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémiáról is. Kiemelte, hogy a húsz ország részvételével létrejött nemzetközi tudós testület összefogja az onkológia területén meglévő tudásanyagot, amelyet megosztva jelentős lépés érhető el a megelőzésben és a kezelésben.

Hozzáfűzte: a budapesti székhelyű akadémia működéséhez a magyar állam 500 millió forinttal járult hozzá.

Kapcsolódó cikkek
Megalakult a Közép- és Kelet-európai Onkológiai Akadémia 

A húsz ország részvételével megalakult nemzetköz tudós testület összefogja az onkológia területén meglévő tudásanyagot – mondta Kásler Miklós.

Most adásban
Téma: Fenyegeti-e az ARTIFICIAL INTELLIGENCE a közszolgálatban dolgozó személyi állományt? – PhD dr. Ződi Zsolt egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem
Ezt követő adásaink