Közigazgatás
Mindenki jobban járna a négynapos munkahéttel?
hirado.hu/Kossuth Rádió Kép: Pixabay
2019. június 18.

A legnagyobb brit szakszervezetek szövetsége szerint a fejlett országok termelékenysége nagyobb ütemben emelkedne, ha rövidebb lenne egy munkahét, hiszen a munkavállalóknak jobb lenne a közérzetük, kiegyensúlyozottabb életet élnének, és hűségesebbek lennének munkahelyeikhez – hangzott el csütörtökön a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

A brit szakszervezetek igencsak szorgalmazzák az ötletet, hiszen az alacsony produktivitás oka, hogy a cégek alkalmazottjai mentálisan le vannak terhelve, rossz a közérzetük, ki vannak égve vagy akár depressziósak is. A magasabb termelékenység a gazdaság több problémájára is megoldás, így érdemes lehet bevezetni a rövidebb munkahetet – közölte a Kossuth Rádió tudósítója.

Még nem áll készen a gazdaság egy ilyen szintű változásra

A napi nyolcórás, hétfőtől péntekig tartó munkahetet még egy másik korszakban tervezték, ami a mai megváltozott társadalom és gazdaság számára már elavult. Sokan azonban úgy vélekednek Nagy-Britanniában, hogy hiba lenne, ha a vállalatok sorozatosan átállnának a négynapos munkahétre, mert még nem áll készen a gazdaság egy ilyen szintű változásra, ennek több időt kellene adni.

Visszagondolva a 19. és a 20. századra, amikor a hatnapos, majd az ötnapos munkahét volt a jellemző, a 21. század nagy újítása a négynapos lehetne. Egyre kevesebb olyan munkát találni a fejlett országokban, amely hosszú távú stabilitást ad az embereknek, és egyre több a szabadúszó, valamint az egyéni vállalkozó, aki meghatározott idejű munkát, projektet vállal, aztán továbbáll.

Nagy-Britanniában viszont más változások is vannak, ugyanis az elmúlt időszakban néhány kis- és középvállalat úgy döntött, hogy él az újítással, így változtatott az eddigi renden, és elkezdett átállni arra, hogy munkavállalói négy napot dolgozzanak egy héten. A társadalom nagy érdeklődéssel figyeli, hogy e cégek alkalmazottai vajon tényleg kiegyensúlyozottabbak, és ennek következtében valóban termelékenyebbek lesznek-e.

Fehérnemű-készítő, lámpagyártó, tájépítész és gyógyszerkutató cégek. Csak néhány azok közül, amelyek meghozták a munkarend reformját, és beszámoltak arról, hogy a változtatás mind munkáltatói, mind munkavállalói szempontból pozitív kimenetelű volt, hiszen a vállalatok nyereségesebbek, a dolgozók boldogabbak és kipihentebbek lettek – fejezte be Tóth Valéria.

A Sandlandernél nem okozott problémát a változás

Pócsik László, a Sandlander tulajdonosa arról számolt be, hogy csak úgy, mint néhány brit cégnél, az sajátjánál is megvalósították a munkahetet lerövidítő változtatást. A Sandlandernél nem okozott különösebb problémát a változás bejelentése, sőt, a munkavállalók örömmel fogadták, hiszen így egy teljes napot kaptak meg cserébe, melyet rengeteg hasznos dologgal tudnak eltölteni: például jobban részt vehetnek a család ügyeiben, ügyeket intézhetnek, vagy még több lehetőségük nyílik mellékállást vállalni.

Felvetődik a kérdés, hogy nem fáradnak-e el jobban egy munkanap alatt a dolgozók, hiszen nyolc óra helyett ezután tíz órából áll egy „műszak”. Pócsik László válasza erre egy határozott nem, ugyanis szerinte a magyar munkahelyeken egy nyolcórás műszak sosem áll meg a nyolc óra letelte után, ráadásul az emberek más munkahelyeiken dolgozva egy nap amúgy is többet töltenek munkával, mint nyolc óra.

-