Gazdaság
Külföldről is érdeklődnek a vámhivatal mobil-laborjai iránt
Pénzügyminisztérium Kép: Illusztráció, Pixabay
2019. július 2.

A vámhivatal hét mobillaborja iránt több tagállam is érdeklődött, a csehek pedig a magyar minta alapján már idén üzembe helyezték az első mobil-labort – jelentette ki Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár Budapesten az Európai Vámvegyészeti Szemináriumon.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Szakértői Intézete számos feladatot lát el, melyek közül elsőként az államtitkár az üzemanyag és alkohol termékek vizsgálatára alkalmas ún. mobil ellenőrző laborokat emelte ki. A hét mobillabort tavaly mintegy négyezer esetben vetették be a pénzügyőrök. A visszaélések kiszűrése így nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat – magyarázta.

Az alkoholvizsgáló mobil-laboratórium nemcsak az alkoholtartalom meghatározására alkalmas, hanem a denaturáló szerek legkisebb mennyiségét is azonnal kimutatja. A NAV ezzel nemcsak a költségvetési bevételeket és a tisztességes vállalkozókat védi, hanem az emberek egészségét is. Az államtitkár szerint a mobillaboroknak jelentős szerepe van például abban is, hogy régiós összehasonlításban jóval kevesebb hazánkban a hamisított – denaturált alkoholból, ablakmosóból vagy más magas alkoholtartalmú háztartás-vegyipari készítményből készített – szeszes ital.

Az eredmények alapján érthető a nagy nemzetközi érdeklődés a magyar mobil-laborok iránt – szögezte le Izer Norbert. A cseh vámhivatal munkatársai, miután személyesen meggyőződtek arról, hogy a nagyobb ellenőrzési akciók is mennyivel hatékonyabbak ezzel az innovatív eszközzel, már idén – magyar minta alapján – üzembe helyezték az első mozgó labort Csehországban is.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a vámhivatal Szakértő Intézete amellett, hogy termékek analitikai vizsgálata és egyéb információk alapján meghatározza a vámtarifaszámot, még a légi áruforgalom útján beérkező csomagok ellenőrzésében is kiemelt szerepet vállal, hiszen még a repülőtéren a kockázatelemzéssel vagy a kereső kutya által kiválasztott csomagokban talált vegyi anyagok kémiai vizsgálatát is elvégzi. 2018-ban 682 minta esetében erősítette meg a gyanút az intézet, a vizsgált minták 90 százalékában ugyanis kábítószert, vagy valamilyen új pszichoaktív anyagot mutattak ki a NAV szakértői – részletezte Izer Norbert.

Most adásban
Téma: Az Információ Szabadság Napja; Környezeti adatokkal kapcsolatos bejelentések – Vendég: Ambrusné Tóth Éva
Ezt követő adásaink