Külföld
Brit kamarai szövetség: nagyot zuhanhat a font árfolyama 
MTI Kép: Pixabay
2019. július 17.

A Brit Kereskedelmi Kamarák szövetségének (BCC) szerdai figyelmeztetése szerint a font meredek gyengülését és az infláció jelentős gyorsulását okozhatja, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül, rendezetlenül lép ki az Európai Unióból.

A brit statisztikai hivatal szerdai ismertetése szerint a teljes kosárra számolt fogyasztói árindex júniusban 2 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi azonos hónapban. Májusban szintén 2 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Nagy-Britanniában.

A kamarai szövetség az új inflációs adatsorhoz fűzött szerdai elemzésében arra szólította fel a következő brit miniszterelnököt, hogy a parlamenttel együttműködve kerülje el „a zűrzavaros, rendezetlen Brexitet”.

A BCC szerint ugyanis egy ilyen kilépési forgatókönyv nyomán valószínűleg jelentősen gyengülne a font, és ez felhajtaná az inflációt is, még tovább nehezítve az üzleti szektor és a háztartások pénzügyi helyzetét.

A font szerdán 1,238 dollárra, két éve nem mért mélypontra gyengült, elsősorban a megállapodás nélküli Brexit kockázata miatt.

Most adásban
Téma: Az Információ Szabadság Napja; Környezeti adatokkal kapcsolatos bejelentések – Vendég: Ambrusné Tóth Éva
Ezt követő adásaink