Kultúra
A kulcsőrző, a tizennégy karátos autó és Noé bárkája 
OPH Kép: OPH
2019. augusztus 30.

Kolodko Mihály (Mihajlo Kolodko) szobrászművész „mikro” és „makro” alkotásai mára nemcsak szülővárosa, Ungvár és Kárpátalja tereit teszik izgalmasabbá, hanem Budapestét is. Miniszobraival – Mekk Elekkel, a Kockásfülű nyúllal vagy éppen a télen olykor sapkát és sálat viselő Főkukaccal – örömmel szelfiznek a budapestiek és az idelátogató turisták.

Az anyai részről magyar származású művész 2017-ben települt Magyarországra. Az eleinte „gerillaszobrokként” emlegetett minialkotások váratlanul jelentek meg a főváros egy-egy pontján, a Parlamenttel szemben Sajdik Ferenc rajzfilmfigurája, a Főkukac, a Várban a Kockásfülű nyúl, a Széll Kálmán téren pedig Mekk Mester figurájára csodálkozhatnak rá az arra járók. Erzsébetvárosban a K11 Művészeti és Kulturális központban Harry Houdini, a Dohány utcában pedig Herzl Tivadar elevenedik meg miniszobor formájában.

Fotó: OPH

Erzsébetváros önkormányzatának megbízásából ez év júniusában Róth Miksa emlékére is készült már egy egyedi asztali lámpa és szobor-kompozíció, amely a Róth Miksa Emlékházban tekinthető meg a Nefelejcs utcában, augusztus 28-án pedig újabb három alkotását adták át. A legendás New York Kávéház Dunába dobott kulcsát vigyázó apró búvár a Dohány és az Osvát utca sarkán ül őrt, az Állatorvosi Egyetem közelében – a Bethlen Gábor téren – Noé bárkája várja lakóit szükség esetén, a Hevesi téren pedig Rejtő Jenő 14 karátos autója futná köreit, ha tehetné. De akár be is gurulhatna az író néhány méterrel arrébb található otthonába, a Rejtő Jenő utca 6-ba.

Az új alkotásokkal Bóka B. László kultúrtörténész segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők szerdán egy tematikus séta keretében, melyen az alkotó is részt vett, s a lelkes közönség immár nem csak a művekkel, de magával művésszel is fotózkodhatott.

Fotó: OPH

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere a sétát útjára indítva úgy fogalmazott, hogy a kis szobrok önmagukban egyedi értéket képviselnek, egyik fontos küldetésük azonban az, hogy általuk emléket állítsanak a VII. kerület kiemelkedő személyiségeinek és jellegzetességeinek. Hozzátette: fontosnak tartják, hogy a tradicionális megjelenítési formák mellett innovatív ötleteket is felhasználjanak. Ezek a „mikroemlékművek” amilyen aprók, olyan hatalmasak, és éppen kicsiny mivoltuknál fogva képesek nagy hatást gyakorolni a környezetükre, a közönségükre – mondta.

Fotó: OPH

A polgármester az OrientPressnek felidézte: a Houdini-szobor kapcsán vetődött fel, hogy jó lenne egy új, fiatalos, lendületes projekttel megjelenni Erzsébetvárosban. Az elmúlt években több tűzfalfestmény készült – emlékeztetett –, ezért is adódott az ötlet a miniszobrokra. Amikor egy közösség emlékművet akar állítani, akkor monumentális művekre gondol – mondta. Ezek az alkotások kicsik, de legalább akkora szeretettel és tisztelettel készültek, mint nagy társaik, és legalább olyan népszerűek is lesznek. Minden alkotás kötődik Erzsébetvároshoz, és a sikeres együttműködés a jövőben is folytatódik – tette hozzá a városrész vezetője.

Mint Bóka B. László beszámolt róla, a tervek között szerepel egy Seress Rezső szobor is, melynek elképzelhető helye a valamikori Kispipa oldalában lehet.

Fotó: OPH

A mára osztatlan közönségsikert arató Főkukac „születési körülményeit” felidézve Kodolko Mihály az Orientnek elmondta, hogy egykori kedvenc meséjét akarta gyerekeivel megszerettetni, ugyanakkor ahhoz, hogy a mai felgyorsult vizuális világban esélye legyen a rajzfilmnek, új megközelítést kellett keresnie, így Csukás István A nagy ho-ho-horgászából kiválasztotta a Főkukacot. A szereplőről szobor készült, melynek helyét a gyerekekkel közösen választották ki. A helykeresés közben Budapestet is felfedezték, a Főkukac pedig örökre az életük része lett azzal, hogy az apukájuk készítette – tette hozzá.


Kolodko Mihály (Mihajlo Kolodko) Ungváron született 1978-ban. a középiskola elvégzése után, 1996-ban az Ungvári Erdélyi Béla Művészeti Szakközépiskolába vezetett útja, majd 2002-ben szerzett diplomát a Lembergi Művészeti Akadémia szobrász szakán. Alkotásaival köztereken, intézményekben is találkozhatunk.

Műveiről itt látható képgyűjtemény.

Most adásban
Téma: Egészségügy a mindennapokban - Egészségügyi szimpózium (összefoglaló) – Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, EMMI; Dr. Békássy Szabolcs háziorvos; Dr. Székely György főorvos, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő 1-es Belgyógyászati Osztályának osztályvezetője; Dr. Elek Jenő főorvos, az Országos Onkológiai Intézet Intenzív Osztályának osztályvezetője
Ezt követő adásaink