Életmód
Színész-Újságíró Rangadó is lesz a Futball Éjszakáján
A Futball Éjszakája Kép: Pixabay
2019. szeptember 6.

Immár második alkalommal rendezik meg A Futball Éjszakáját. A világon egyedülálló futballünnepen számos izgalmas, látványos program, vagy éppen gálamérkőzés várja az érdeklődőket szeptember 6-án, pénteken. A központi helyszínen, az Illovszky Rudolf Stadionban, a Vasas pályáján rendezik meg az SZÚR-t, vagyis a Színész–Újságíró Rangadót, melynek patinája elvitathatatlan, elvégre 99 éves múltra tekint vissza.

Real–Barca, Manchestrer United–Liverpool, Inter–Milan, Fradi–MTK, Színész–Újságíró. Legendás örökrangadók. Utóbbi 99 éve kezdődött az MTK-pályán, s most, szeptember 6-án, pénteken (16:45) is megmérkőznek a felek, ám ezúttal a Vasas stadionjában, az Illovszky Rudolf Stadionban, amely a második alkalommal megrendezendő Futball Éjszakájának központi helyszíne lesz. Elődeink aligha gondolták, hogy 40-50 év múlva meghatározó sport, kulturális és társadalmi eseménnyé válik, mára pedig már legendává nemesül a kezdeményezésük. Az ötlet Sebestyén Bélától, a 22-szeres magyar futball-válogatottól származik, aki a budapesti New York kávéházban álmodta meg a színész–újságíró mérkőzést.

A magyar foci akkor első aranykorát élte, olyan sztárokkal, mint Zsák, a kapus, Schlosser „Slózi”, Orth, Tóth Potya, Opata, Kertész II. Persze, hogy a figyelem középpontjában volt a foci. Az első színész–újságíró rangadóra (akkor még nem SZÚR-nak hívták) hatezren voltak kíváncsiak. A végeredmény, ha a kutatásoknak hinni lehet, 2:2 volt.

Némi vándorlás után 1963-ban talált állandó helyszínre a rendezvény a 10 évvel korábban épült Népstadionban, ahol telt ház (80 ezer néző) előtt zajlottak az olykor vérre menő, de mindig jókedvű, játékos, közönségszórakoztató mérkőzések. 1963. május 16-án az 1954-es magyar–angol óta először volt telt ház a Népstadionban. A játékvezető az Aranycsapat legendás centere, Hidegkuti Nándor volt. Az újságírók 5:3-ra győztek.

Ettől kezdve minden évben telt ház és nagy parádé, valóságos népünnepély volt a SZÚR. Mivel a televízió nem közvetítette, már fél évvel az esemény előtt nem lehetett jegyet kapni. Akkora volt az érdeklődés, hogy olykor meg kellett ismételni a rendezvényt. Addigra ugyanis már esztrádműsorral is kiegészült a foci, amelyen a kor legnépszerűbb művészei léptek fel a vasárnap délelőtti népünnepélyen.

Mindig is különös megtiszteltetés volt szerepelni a SZÚR-on, így a kor legismertebb művészei léptek fel az eseményen: Márkus László, Bessenyei Ferenc, Rátonyi Róbert, Dajka Margit, Esztergályos Cecília, Gobbi Hilda, Ruttkai Éva, Psota Irén, Kabos László, Kazal László, Kibédi Ervin, Melis György, Koós János, Aradszky László, vagy Németh Marika. A konferanszié és a mérkőzés riportere a pálya szélén – meglepetésre – nem Szepesi György volt, hanem Hegedűs János, aki bemondásaival még a játékosokat is nevetésre késztette.

Ma már A Futball Éjszakája keretében játszanak a „Csepűrágók és Firkászok”. A színészeknél többek között Nemcsák Károly (csapatvezető), Straub Dezső, Laklóth Aladár, Puskás Péter, Vecsei H. Miklós, Balázs Pali, Mészáros Béla, Sándor Péter, míg az újságíróknál Borsi László (csapatvezető), Szöllősi György, Várkonyi Sándor, Mohay Bence, P. Fülöp Gábor, Csillag Péter, Somogyi Zsolt, Antalics Ádám, Borsi Gergely viszi tovább a hagyományokat.

Most adásban
Téma: Ingyenes segélyhívó rendszer indult Erzsébetvárosban – Somogyi Csaba igazgató, Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság és Újvári János, HelpyNet
Ezt követő adásaink