Közigazgatás
Ismét nyugdíjas akadémia a 18. kerületben
OPH Kép: OPH
2019. szeptember 8.

Idén is elindult a Pestszentlőrinc-Pestszentimrei Nyugdíjas Akadémia. A megnyitót és az első előadást szombaton tartották a polgármesteri hivatal tanácstermében.

Az önkormányzat 2011 óta szervez a Milton Friedman Egyetemmel közösen előadássorozatokat és azokhoz kapcsolódó tanfolyamokat az idősebb generációk számára. Az előadók és oktatók az adott téma szakértői, az előadások számos témát ölelnek föl, az idősek szociális helyzetétől az internetig, a nyugdíjasok munkalehetőségeitől a kiegyensúlyozott, tevékeny és boldog időskor megteremtéséig.

Az ingyenes képzésekkel nemcsak az élethosszig tartó tanulást, de a közösségépítést is segítik.

A kezdeményezés mára több száz idős embert mozgat meg, akik a 7 előadásból álló sorozat mellett tanfolyamokon is részt vehetnek. Ebben az évben egyebek mellett olyan címeket találunk a kínálatban, mint Pszichológiai és pszichiátriai problémák időskorban és a tanulás, Mi az autizmus és hogyan ismerhető fel? Generációk – mozgásformák vagy a Biztonságpolitika 2019 őszén. Az ez évi tanfolyamok között szerepel a többi között angol, olasz, német nyelv oktatása, geopolitika, művészettörténet, családfakutatás vagy jogi alapismeretek.

A polgármesteri hivatal tanácsterme zsúfolásig megtelt szombat reggel, az érdeklődőket mások mellett Ughy Attila polgármester köszöntötte, aki jó és hasznos időtöltést kívánt a jelenlévőknek, és olyan közösségi részvételt, amelyben mindenki jókedvét és örömét leli. Felhívta arra is a figyelmet, hogy az így létrejövő közösségek egymás segítését, az egymásra való odafigyelést is erősítik, és egyben

bebizonyítják azt is, hogy nem csak a virtuális térben lehet barátságokat kötni.

OPH

A polgármester az OrientPressnek nyilatkozva kiemelte, hogy mintegy 400 nyugdíjast érnek el a programmal. A városrészvezető a kezdetekkel kapcsolatban felidézte, hogy a partner Milton Friedman Egyetem (korábban Zsigmond Király Egyetem) andragógiai, idősképzéssel foglalkozó kara az 50-60 év fölöttiek folyamatos tanulásával, továbbképzésével és a közösségben való létezésük segítésével foglalkozik.

Az első nyugdíjas akadémia Szentendrén indult, Pestszentlőrinc-Pestszentimrére egy személyes kapcsolat útján jutott el, és az első siker láttán az önkormányzat már külön szervezőt is felkért a programok koordinálására. A városrész vezetője elmondta azt is, hogy kiemelt figyelmet fordítanak erre a korosztályra, ugyanakkor a 18. az egyik legfiatalabb kerület a fővárosban, és a fiatal családosok száma jelenleg is folyamatosan nő. A kerület dél-keleti peremén található, egykor kiskertes-házas ingatlanok nagyon kedveltté váltak – magyarázta -, s még az ingatlanboom előtt elérhető áron lehetett őket megszerezni. Ez volt az a zöldövezeti terület, ahol olcsón lehetett telekhez jutni, az ideköltözőket pedig az jellemezte, hogy több gyermeket vállaltak, vállalnak. Hozzátette, ennek is köszönhető, hogy mind a katolikus közösség, mind a református gyülekezet ismét kezdi reneszánszát élni.

Magyarországon 1990 és 2017 között a 65 éves és ennél idősebb népesség aránya 13 százalékról 19 százalékra növekedett (jelenleg 1,8 millió fő) és az előrejelzések szerint 2070-re eléri a 29 százalékot (2,7 millió fő). A belső korösszetétel változása azt mutatja, hogy

gyors ütemben növekszik a 80 éves és idősebb, azaz a nagyon idősek száma és aránya.

Míg 1990-ben 260 ezer, 2016-ban már 412 ezer ilyen korú lakost számlált a KSH. 2016-os adatok szerint a 65 éves és idősebb népesség 31 százaléka élt egyedül, tehát 554 ezer fő.

Most adásban
Téma: Ingyenes segélyhívó rendszer indult Erzsébetvárosban – Somogyi Csaba igazgató, Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság és Újvári János, HelpyNet
Ezt követő adásaink