Életmód
Nagyi konyhája a Bókay kertben
OPH Kép: OPH
2019. szeptember 9.

A Bókay Kerti Napok keretében idén is megrendezték a 18. kerület hagyományos főzőversenyét, amely ebben az évben a Nagyi főztje nevet és tematikát képviselte. A szombati eseményen több mint 70 csapat készített a tradicionális magyar ízek jegyében finomabbnál finomabb ételeket.

Az eseményt a Városgazda XVIII. kerület Nonprofit Zrt. szervezte, a kulturális és gasztronómiai fesztivál immár két évtizedes múltra tekint vissza. A hagyományosan szeptemberi rendezvény története 1999-ben indult, amikor egy Bókay kerti családi pikniken vetődött fel az ötlet, hogy szélesebb körben szervezzenek főzős eseményt a kerületben.

Fotó: OPH

Pestszentlőrinc-Pestszentimre legnagyobb gasztrokulturális eseményén baráti körök, civil szervezetek, politikai pártok főznek, és mérettetik meg magukat a szakértőkből álló zsűri előtt, amelynek volt már elnöke Benke László mesterszakács, Buday Péter séf, idén pedig Végh Tamás mesterszakács töltötte be a tisztet.

Az indulók között voltak rutinos versenyzők, de akadtak „elsőbálozók” is, ez utóbbiak közé tartozott például a Fecskefészek Bölcsőde csapata, akik töltött káposztát készítettek füstölt csülökkel és kakastaréjjal.

Fotó: OPH

Ughy Attila polgármester – aki, mint bevallotta, szeret és szokott főzni – ez alkalommal is főzőkanalat ragadott, menüjében bácskai rizses hús szerepelt. A városrész vezetője az OrientPressnek felidézte, hogy a fesztivál egyike volt az első olyan nagy budapesti rendezvényeknek, ahol együtt jelent meg a szabad téri főzés és a kultúra, a fesztiváljelleg. Később ez már nem számított újdonságnak, és a kezdetben fővárosi szintű esemény idővel kerületi rendezvénnyé vált.

A polgármester kiemelte: a főzőverseny azt a célt is szolgálta, hogy megszólítsa, bevonja az itt élőket. Ne csak közönségként jelenjenek meg, hanem aktív résztvevőként – fogalmazott. Emlékeztetett arra is, hogy ma a kertvárosi jelleg erőteljesen jellemző, évtizedekkel ezelőtt azonban például a Havanna lakótelepen élő fiataloknak, egy baráti társaságnak ez jó lehetőség volt az összejövetelre.

Fotó: OPH

A főzőverseny tematikájára is figyeltek-figyelnek – folytatta –, de találkoztak korlátokkal, hiszen például nem aratott sikert az egészséges szabad téri ételek ötlete, ahol bizony zsírmentesen kellett volna alkotniuk a vállalkozó szelleműeknek.

A Bókay Kerti Napok kétnapos, pénteket és szombatot felölelő programkínálatában egyebek mellett két színpadon szólt a zene, koncertek, családi és gyerekprogramok várták ingyenesen az érdeklődőket.

Fotó: OPH

A szombati főzőversenyt 2019-ben bográcsos kategóriában a Kakasokk csapata nyerte nyúlragú ételével. A házibajnokságban az önkormányzat csapata győzött „Tejszínes-vargányás csirkemell házi puliszkával” ételével.

Most adásban
Téma: Mit adnak nekünk a mesék, avagy: meseterápiával a teljesebb és boldogabb életért? – Hunya Csilla szakértő
Ezt követő adásaink