Életmód
Szombaton indul az idei Balaton Camino
Kossuth Rádió/hirado.hu Kép: Balaton Camino Facebook
2019. október 4.

Az idei tíznapos Balaton Camino október 5-én indul a balatonfűzfői vasútállomástól. A szervezők célja a pihenés, elvonulás mellett, hogy megismertessék a Balaton kevésbé ismert oldalát.

Tíz nap, 195 kilométer és megannyi érdekes nevezetesség. A caminót először 2017 februárjában szervezték meg, majd a nagy sikernek köszönhetően tavaly májusban újra útra keltek az aktív pihenés kedvelői.

Októberben gyalogolhatják körbe a Balatont az érdeklődők

A téli és a tavaszi túra után most októberben gyalogolhatják körbe a Balatont az érdeklődők – mondta Budavári Dóra, a Balaton Camino egyik ötletgazdája és szervezője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Hozzátette, egy váratlanul jött ötletből született a mára már mozgalommá fejlődött Balaton Camino. Rákász-Losonczy Judit, a camino másik ötletgazdája 2016 decemberében vetette fel a kezdeményezést a tó környékének körbegyaloglásáról.

Kiemelte, caminójuk legfontosabb célja megmutatni a résztvevőknek a Balaton egy kevésbé ismert oldalát. Fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy a magyar tenger nem csupán nyáron tökéletes úti cél a kikapcsolódásra, de kora tavasszal vagy ősszel is. Csak ilyenkor élvezhetjük igazán a Balaton nyugalmát, éppen ezért az elvonulásokat sosem szervezik a nyári szezon idejére.

Az első camino alkalmával blogot is indítottak, melyben beszámoltak az élményekről, aminek köszönhetően kiemelt figyelem kísérte útjukat. Az útba eső falvak, városok lakói kedvesen fogadták és biztatták őket sétájuk során.

A második Balaton Caminón körülbelül ötvenen vettek részt, azonban fokozatosan nő a részvételi igény. Idén az őszi, szüreti időszakban fedezik fel a Balatont, a csaknem ötszáz fős csapat október 5-én a balatonfűzfői vasútállomástól indul.

A tíznapos caminóhoz bárki csatlakozhat, akár csak egy adott szakasz teljesítésére is. Minden nap az adott település vasútállomásától indulunk tovább – mondta Budavári Dóra.

Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok pedig nyilvánosak, így azok számára is könnyen elérhető az útiterv, akik csak egy bizonyos szakaszon akarják átélni a camino élményét.

Budavári Dóra hozzátette, idén különlegességekkel is készültek a résztvevők számára, minden napra ajánlanak egy kitérőt, például borászatot, a balatonboglári gömbkilátót, vagy a Hajózástörténeti Központ megtekintését, és gasztromegállókat is beterveztek, a programhoz tíz balatoni vendéglátóhely csatlakozott.

A résztvevők maguk gondoskodnak a szállásról és az étkezésről

A caminón a résztvevők maguk gondoskodnak a szállásról és az étkezésről, a sátrazást és az előkelő szálláshelyeket kedvelők is megtalálhatják számításukat.

Nevezési díj nincs, és mindenki a saját tempójában teljesítheti a távot, így a Balaton Camino megmaradt annak, aminek eredetileg indult, elvonulós élménynek, amit mindenki úgy élhet meg a Balatonnál, ahogyan ő szeretné.


A 2019-es Balaton Camino útvonalának találkozási pontjai:

  • Október 5.: 9.00, Balatonfűzfő vasútállomás
  • Október 6.: 9.00, Balatonvilágos vasútállomás
  • Október 7.: 9.00, Zamárdi vasútállomás
  • Október 8.: 9.00, Balatonlelle vasútállomás
  • Október 9., 8.00, Balatonfenyves vasútállomás
  • Október 10.: 9.00, Keszthely vasútállomás
  • Október 11.: 9.00, Balatonederics vasútállomás
  • Október 12.: 9.00, Badacsonyörs vasútállomás
  • Október 13.: 8.00, Zánka-Köveskál vasútállomás
  • Október 14.: 9.00, Balatonfüred, Esterházy strand
Most adásban
Téma: Ingyenes segélyhívó rendszer indult Erzsébetvárosban – Somogyi Csaba igazgató, Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság és Újvári János, HelpyNet
Ezt követő adásaink