Közigazgatás
Kettős emléktáblaavatót tartottak Erzsébetvárosban
OPH Kép: OPH
2019. október 8.

Emléktáblát avattak Székely Endréné Horváth Ilona pedagógus és Polgár László operaénekes tiszteletére a Marek József utca 16-os szám alatti társasház falán október 7-én.

A mai napon emléket állítunk két embernek, akik közülünk valóak voltak, akiket tisztelünk

– kezdte ünnepi beszédét Vető Marietta. Erzsébetváros alpolgármestere úgy fogalmazott, hogy bár Székely Endréné Horváth Ilona pedagógusként, Polgár László operaénekesként dolgozott, és az élet két teljesen más területén tevékenykedtek, mégis közös bennük, hogy értéket hoztak létre, hivatásuk legjobbjai voltak, olyan emberek, akiket a környezetük elismert, és nagyra tartott.

Vető Marietta, Erzsébetváros alpolgármestere a kettős emléktábla avató ünnepségen Erzsébetvárosban 2019. október 7-én
Forrás: OPH

Egy közösséget igazán gazdaggá azok az emberek tesznek, akik értéket teremtenek, gondolatokat formálnak, tanítanak bennünket. Ennek a két embernek az élete két teljesen különböző életút, ám mindkettő fontos része a mi közös világunknak, közös múltunknak, és a közös emlékezetünknek. Valamennyien büszkék lehetünk rá, hogy itt éltek, közülünk valóak voltak és kötődtek Erzsébetvároshoz. Pályájuk példaként áll előttünk

– hangsúlyozta.

A pedagógusra és az operaénekesre barátok és pályatársak emlékeztek. Horváth György szerint Székely Endréné a szelíd szavú, törékenynek tűnő asszony valójában szívós és állhatatos ember volt, kollégáival a műszaki szaktanárképzés jó alapjait teremtette meg és ezáltal a képzés oldaláról évtizedekre biztosította Magyarországon a modern szakmunkásképzés műszaki tanár-utánpótlását. Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója arról beszélt, hogy Polgár László 37 éven keresztül állt az operaház színpadán, univerzális énekesként tartották számon, aki az olasz és a német irodalmat éppúgy ismerte, mint a franciát, de szívesen tanított is.

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója Polgár László operaénekes emléktábla avató ünnepségén Erzsébetvárosban 2019. október 7-én
Forrás: OPH

Rák György Polgár Lászlóval kapcsolatban azt emelte ki, hogy barátja humanista, segítőkész, igazságszerető és békebarát ember volt.

Az ünnepi alkalom keretében a VII. kerületi önkormányzat és a társasház képviselői mellett, családok és barátok is elhelyezték a megemlékezés virágait az emléktáblákon.

Székely Endréné Horváth Ilona pedagógus emléktábla avatása Erzsébetvárosban 2019. október 7-én
Forrás: OPH

Székely Endréné Horváth Ilona az első Apáczai- díjjal kitüntetett pedagógus, érdeklődése felölelte a pedagógia, a nevelésügy szinte valamennyi kérdését. Kiemelten foglalkozott a szakoktatással, a neveléselmélettel és a didaktikával.

Polgár László 1971-ben megnyerte a Dworak emlékversenyt, 1972-ben az Operaház ösztöndíjasa, majd 1973-tól magánénekese volt. Az 1974-es Schumann énekverseny, majd az 1975-ös Erkel énekverseny győzteseként tartják számon. 1980-ban a Wolf énekversenyen, majd 1981-ben a Pavarotti énekversenyen is első lett. A világ szinte minden táján fellépett.

Most adásban
Téma: Szent László Plébánia karbantartása és üzemeltetése; Polgármesteri Hivatal folyamatos felújítási munkái; Közterületek rendezése; Virágosztás – Szász József városüzemeltetés vezető
Ezt követő adásaink