Közigazgatás
Választások: már csak ma délutánig lehet átjelentkezni
MTI Kép: Illusztráció, OPH
2019. október 9.

Szerdán délután 16 óráig lehet átjelentkezési kérelmet benyújtani a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választásra. Eddig csaknem 21 ezren jelezték, hogy a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni.

Öt évvel ezelőtt 18 461-en jelezték előre, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, most a határidő lejárta előtt egy nappal már csaknem 21 ezren jelentkeztek át, összesen több mint 2200 településre.

Az átjelentkezéssel szavazók közül a legtöbben a főváros XI. kerületében kívánnak szavazni, több mint 1400-an, de több mint 800-an szavaznának a XIV. kerületben is.

A választáson csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki legkésőbb a választás kiírása előtt legalább harminc nappal (vagyis június 26-ig) létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Az átjelentkezési kérelmeket szerdán 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához. Az átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek „utazó voksok”.

Ugyancsak október 9-én 16 óráig lehet akadálymentes szavazókört igényelni. Minden településen legalább egy szavazókör akadálymentesített, az önkormányzati és nemzetiségi választáson összesen 7353.

Kapcsolódó cikkek
Átment a teszten a választási informatikai rendszer

Sikeres volt a választási informatikai rendszer főpróbája – adta hírül a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

Rendkívüli nyitvatartással működnek jövő hétvégén a kormányablakok

Azt szeretnénk, hogy a választásra jogosultak minél többen élni tudjanak szavazati jogukkal – emelte ki Tuzson Bence.

A települések csaknem harmadában egyetlen polgármester indul a választáson

Ez azt jelenti, hogy azokon a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal is meg lehet választani a polgármestert a következő öt évre.

Most adásban
Téma: A fűtési szezon veszélyei – Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője