Közigazgatás
„Foglalkoztatáspolitika és gazdaságélénkítés Pest megyében” konferencia Gödöllőn
OPH Kép: OPH/Horváth Flóra
2019. október 24.

A Pest Megyei Kormányhivatal a kormány gazdaságélénkítő programjainak bemutatására október 22-én konferenciát szervezett a Gödöllői Királyi Kastély patinás falai között. A mikro-, kis- és középvállalkozások vezetőinek, pénzügyi és HR szakembereinek, valamint más érdeklődőknek tartott előadások tájékoztatást, segítséget kívántak nyújtani a foglalkoztatási támogatások köréről, a kiemelt projektekről, a munkaerőpiac és a munkavállalói oldal sajátosságainak figyelembe vételével.

Tarnai Richárd, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője néhány nyitó gondolattal köszöntötte az egybegyűlteket, és ismertette a konferencia célkitűzéseit. Beszédében emlékeztetett arra, hogy 2010-ben a magyar gazdaság nem volt a legjobb helyzetben, de a kormány mégis azt ígérte, hogy 10 év alatt 1 millió új munkahelyet fognak létesíteni. Jóllehet másfél év még hátra van, de ebből 800 ezer új munkahely már létrejött – adta meg a tanácskozás sorvezetőjét a kormánymegbízott.

A „teltházas” konferencia résztvevői a komoly témákra való ráhangolódásként a gödöllői, 1992 óta működő, többszörösen kiválónak minősített Urban Verbunk néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg. A jó zenének és táncnak köszönhetően a hallgatóság készen állt a sok hasznos információ befogadására.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára
OPH/ Horváth Flóra

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára előadásában az európai átlagot meghaladó gazdasági növekedésről, javuló foglalkoztatási adatokról, alacsony munkanélküliségről számolt be. Elmondta, hogy a Pénzügyminisztérium egyik legfontosabb feladatának tartja a foglalkoztatási mutatók nyomon követését és az erre irányuló határozott intézkedéseket. Egyik ilyen kiemelkedő mutató a munkanélküliségi ráta. Magyarország nemzetközi összehasonlításokban is élenjárónak mondható ennek a rátának a visszaszorításában – mutatott rá a tényekre az államtitkár.

Budapest és Pest megye az országos viszonyokat tekintve gazdasági bázisnak mondható, kedvezőbb a munkanélküliségi ráta is, de a fejlesztési törekvéseknek az ország többi részére is fokozottan érvényesnek kell lennie. További kiemelt feladat a részmunkaidőben dolgozók számának növelése. Bodó Sándor a kihívásokról szólva megjegyezte, hogy a munkaerőhiány és a munkanélküliség egyszerre jelen van a megoldandó problémák között.

A szakképzett munkavállalót megtalálni ma komoly feladat, de nagy az elhatározás a munkaerő tartalék csökkentésére – véli az államtitkár. Általánosan elmondható, hogy minél képzettebb valaki, annál inkább el tud helyezkedni, csak meg kell találni az utat a kereslet és a kínálat között.

Bodó Sándor a támogatások köréből kiemelkedőnek nevezte az „Út a munkaerőpiacra” és az „Ifjúsági Garancia” programot, a KKV-k munkahelyteremtő támogatását, valamint a munkásszállások kialakításának programját.

Karakó László, a Pénzügyminisztérium miniszteri biztosa
OPH/ Horváth Flóra

Karakó László, a Pénzügyminisztérium miniszteri biztosa röviden ismertette az OFA (Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.) tevékenységét, amely a rendszerváltáskor alakult és jelenleg a Pénzügyminisztérium háttérintézménye. A társaság közreműködik a munkaerő-piachoz kapcsolódó programok kidolgozásában, indításában, ilyen jellegű szolgáltatások fejlesztésében, hazai és nemzetközi forrásokkal, munkahelymegőrző támogatásokkal, képzésekkel foglalkozik. A szervezet figyelemmel kíséri a KKV-s szektor munkaerő igényeit, részt vesz felnőttképzési programok kidolgozásában.

A miniszteri biztos szerint az elmúlt időszakra elkerülhetetlenné vált egy reformprogram megalkotása. Ez a program a munkaerőpiac megfelelő kiszolgálására állami szervezetekkel közösen kialakított akcióterv, a vállalatokkal való szoros együttműködésben. Ez a munkavállalói igényekre tervezett képzési rendszer 2017 októberében kezdődött el. Elsősorban a munkaerő tartalékkal rendelkező megyékre összpontosítanak – összegzett Karakó László.

Napjaink legfontosabb kérdése, hogy milyen eszközökkel lehet megtartani a munkaerőt, ennek milyen lehetőségei vannak – erről Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke beszélt. A legjelentősebb kihívások a digitalizáció, automatizáció, a generációs kihívások, a teljesítménymenedzsment és a munkaerőhiány. Ez utóbbi nemcsak számokban jelentkezik, sokkal inkább tudásban, attitűdben, hozzáállásban – vélekedett a szakember. A digitális kihívások szemléltetésére Szűts Ildikó egy viszonylag friss reprezentatív felmérést ismertetett, amelynek eredménye, hogy a mai társadalom magasra értékeli a digitális eszközök nyújtotta kényelmet, biztonságot. Az OHE elnöke szerint a munkahelyen is ezt az élményt keresi a munkavállaló.

Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke
OPH/ Horváth Flóra

Meghatározó tehát, hogy egy munkáltatónak van-e élménystratégiája. Úgy látja, ebben kell mindenképp fejlődnie a cégeknek. További nagy súlyú kihívás az automatizáció, szintén készült erre felmérés, amely azt prognosztizálja, hogy 300-400 ezer munkahely fog megszűnni és a munkakörök tartalma jelentősen át fog alakulni a munkafolyamatok automatizálása következtében. A munkaköri innováció (mood manager) is jelentősen átalakítja a munkaerőpiacot, erre már látni jeleket – avat be a jövő kihívásaiba Szűts Ildikó.

Az elkövetkező pár év arról fog szólni, hogy a változás-menedzsment miként működik majd, hogy a munkáltató mennyire tudja a munkavállalót a személyre szabott adottságokkal megtartani (perszonalizáció). Ehhez tette még hozzá az OHE elnöke, hogy Magyarország fluktuációs rátája sajnos még mindig 40 százalék körül mozog, ezen az erős munkaadói márka tud segíteni.

Az OFA pár éve elindította a felelős foglalkoztatási programot, amely segítség lehet a munkáltatói brand erősítésére – tájékoztatta a konferencia résztvevőit Szűts Ildikó.

A Gödöllői Királyi Kastély ügyvezetője, Ujváry Tamás is köszöntötte a jelenlévőket, úgy, mint vendéglátó és úgy is, mint egy gazdasági társaság vezetője, aki arra biztatta a résztvevőket, hogy bátran forduljanak a foglalkoztatási szakterülethez kérdéseikkel. Legnagyobb barokk kastélyunk 100-nál is több alkalmazottal áll az érdeklődők rendelkezésére – mutatta be Gödöllő büszkeségét a szakember.

Farkas László, a Pénzügyminisztérium EURES nemzeti koordinátora
OPH/ Horváth Flóra

Farkas László, a Pénzügyminisztérium EURES nemzeti koordinátora az európai mobilitásról szólt az egybegyűltekhez. Néhány fontos számadatot ismertetett a hallgatósággal: jelenleg 17 millió uniós polgár él származásától távol lévő országban és évente 1 millió ember indul útnak, hogy munkát vállaljon egy másik országban. Az adatok szerint ebből 680 ezren haza is térnek. Az EURES az uniós tagállamok, Svájc, valamint az Európai Gazdasági Térség országainak foglalkoztatási szolgálataiból álló tanácsadó hálózat, amely abból a célból jött létre, hogy a munkaadókat és munkavállalókat összehozza, határokon átívelve.

A magyar szervezet 15 éves, és elsődleges feladatának tekinti az elvándorlás fékezését, ugyanakkor segítik, támogatják a hazatérni kívánó munkavállalókat a vállalkozások munkaerő igényének ismeretével. Kiemelten fókuszált terület a szolgáltató szektor, az IT, továbbá a különböző mérnöki tevékenységek. Farkas László tájékoztatást adott a térítésmentes online állásbörzéről, amely kényelmes, internet alapú, csak regisztrálni kell. Szűrőkkel segíti az érdeklődőket, hogy a számukra megfelelő ajánlatot találják meg. Ez a felület nemzetközi bemutatkozásra is lehetőséget ad cégeknek – hívta fel a figyelmet a koordinátor.

Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
OPH/ Horváth Flóra

Vereczkey Zoltán, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a jövő gazdasági cselekvéseiről beszélt, arról, hogy milyen külső környezet teszi lehetővé fejlődést. A patrióta gazdaságpolitika eredménye az 5,1 százalékos növekedés, amely örvendetes adat, de ennek megőrzéséhez önálló adópolitika szükséges. A költségszint normális mederben tartása, további gazdaságpolitikai programok, fejlesztési források (hazai, uniós) kellenek – mutatott rá a szakember. Vereczkey Zoltán leszögezte, az integráció szükségszerű, az EU-tagság fenntartása Magyarország elemi érdeke. Ettől függetlenül kritikát megfogalmazni lehet, önálló gazdaságfejlesztési megoldásokra törekedni kell. Hazánk 0,15 százalékát adja a világ GDP-jének – világított rá egy kevesek által ismert adatra az iparkamarai elnök.

Az államadósság mibenlétét, arányszámait magyarázta el közérthetően a szakértő, majd felvázolta a jövő cselekvési lehetőségeit. A helyes, bevált intézkedéseket meg kell tartani, mérsékelni kell a globális gazdasági függőséget, az államadósság csökkentését kell célul kitűzni, továbbá szükséges az energiaszolgáltatás diverzifikálása, az állami feladatok definiálása, a külkereskedelmi aktivitás fokozása, a lokalitás előtérbe helyezése (V4) és nagyon kell védeni a munkaerőt – foglalta össze a legfontosabb teendőket Vereczkey Zoltán.

Kublik Henrietta, a Pest Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője
OPH/ Horváth Flóra

Kublik Henrietta, a Pest Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának vezetője a magyar vállalkozások növekedését segítő eszköztárat mutatta be a jelenlévő érdeklődőknek. A legismertebb támogatási konstrukciók közé tartozik a munkahelyteremtő támogatás, amely akár 3,6 millió forint vissza nem térítendő segítséget jelenthet az adott vállalkozásnak új munkahelyenként. Természetesen a fenntartási, működtetési, foglalkoztatási kötelezettségek vállalásával – összegzett a főosztályvezető.

A munkásszállásokkal kapcsolatos pályázatokat 2019. október 10-től már vállalkozások is igényelhetik, mely eddig csak Önkormányzatok számára volt elérhető. Építésre férőhelyenként 3,7 millió, felújításra 2,6 millió forint kérhető.

Kublik Henrietta áttekintést adott a Pénzügyminisztériummal konzorciumban indított projektekről is: a munkavállalók elhelyezkedését hivatott segíteni az „Út a munkaerőpiacra” és az „Ifjúsági Garancia” program. Előbbi az idősebb korú nyilvántartott korosztálynak, utóbbi a 25 év alatti álláskeresőknek szól. A programok lehetőséget biztosítanak a cégek számára is bértámogatás igénybe vételére, valamint képzési költség támogatásra is lehetőség nyílik. A főosztályvezető elmondta, hogy minden kormányhivatalnak van egy képzési jegyzéke, amely évente frissítésre kerül a munkaerőpiac által támasztott igények figyelembe vétele mellett, továbbá beszámolt arról is, hogy november 1-től új gazdaságélénkítő program indul a területi különbségek csökkentésére.

A főosztályvezető a konferencia zárásaként bemutatott néhány kisfilmet Pest megyei cégekről, vállalkozásokról, akik már részesültek valamilyen vissza nem térítendő támogatásban. Tapasztalataikat, eredményeiket mesélték el a kamerák előtt, kedvet csinálva másoknak a pályázatokon való induláshoz.