Kultúra
 Budapestre érkezett az Élet és halál között című tárlat
MTI Kép: MTI/Balogh Zoltán
2019. november 7.

A budapesti Holokauszt Emlékközpontban nyílt meg szerdán az Élet és halál között – Embermentő történetek a Holokauszt idejéből című vándorkiállítás, amelyet eddig brüsszeli, hollandiai, szlovákiai, litvániai, lengyelországi és romániai helyszíneken mutattak be.

A december 15-ig látható tárlat tablóin tizenegy ország képei láthatók.

A tárlat magyar fejezete két történetet dolgoz fel, a Fisch családot megmentő katolikus Tátrai Annáét és Csertán Gizelláét, aki menedéket és iratokat biztosított három zsidó nőnek és egy csecsemőnek.

A kiállítás nemzetközi szakértőkből álló csapat együttműködésének eredményeként jött létre az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózata (ENRS – European Network for Remembrance and Solidarity) közreműködésével – mondta el Rafal Rogulski, a Hálózata igazgatója a tárlat megnyitóján.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kovács Tamás, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója kiemelte: az áldozatok nevei mellett emlékeznünk kell azokra is, akik szembeszálltak a gonosszal és segítették üldözött, zsidó származású embertársaikat.

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hálózatot a közös emlékezetpolitika kialakítására hozták létre, amelynek középpontjában a totalitárius rendszerek, a nácizmus és a kommunizmus bűneinek a feldolgozása áll.

Most adásban
Téma: Kőbányai fejlesztések – Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok
Ezt követő adásaink