Belföld
Új raktárcsarnok épült a katasztrófavédelem központi logisztikai bázisán
OPH Kép: OPH
2019. november 8.

A mintegy 200 millió forintos beruházásnak köszönhetően korszerűsödött a katasztrófavédelem jelenlegi budapesti, központi raktárbázisa, egyben jelentősen megnövekedett a szervezet tárolókapacitása. Az uniós forrásból megvalósult csarnokot csütörtökön adták át.

A katasztrófavédelem alaprendeltetése, hogy szavatolja a magyar emberek élet- és vagyonbiztonságát, a gazdaság működőképességét, és felszámolja a különféle katasztrófahelyzeteket – emlékeztetett ünnepi beszédében Bartók Péter tűzoltó dandártábornok, a Belügyminisztérium (BM) Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága (OKF) gazdasági főigazgató-helyettese. A dandártábornok kiemelte: a biztonság és a veszélyeztetettség dimenziója az elmúlt időszakban jelentősen átalakult, nemcsak hazánkban, hanem az egész világon, ezért felértékelődik egy olyan logisztikai ellátórendszer jelentősége, amelynek feladata, hogy biztosítsa a védekezéshez szükséges eszközök rendelkezésre állását, „a megfelelő helyen és időben, a megfelelő mennyiségben, összetételben és minőségben”.
A gazdasági főigazgató-helyettes kiemelt jelentőségűnek nevezte, hogy a katasztrófavédelem országos logisztikai rendszerének központi elemét jelentő raktárbázist sikerült most fejleszteni.

A védekezés időszakában minden perc értékes, a reagálási idő csökkentésével akár emberéletek is megmenthetők – hívta fel a figyelmet. A logisztikában mint összetett feladatrendszerben – folytatta – a modern raktározás alapkövetelmény. A korszerű feltételek lehetővé teszik, hogy a védekezéshez szükséges készletek, így például mobilgátak, homozsákok, védőfelszerelések, szivattyúk, aggregátorok gyorsan, hatékonyan indulhassanak rendeltetési helyükre.

Fotó: OPH

Bartók Péter hangsúlyozta azt is, hogy a tervezéskor nemcsak a szakmai szempontokat és követelményeket tartották szem előtt, hanem a környezetvédelem fontosságát is. Hozzátette: a megfelelő hőszigetelés, a napelemek, valamint a korszerű világítás alkalmazása növeli az ott dolgozók komfortérzetét is, emellett csökkenti az üzemeltetési költségeket is.

Beszámolt arról is, hogy nagy teherbírású polcrendszer biztosítja a helytakarékos és biztonságos tárolást, a gyakorlati tapasztalatok alapján pedig összeszerelő és szortírozó részt is kialakítottak.


Az építmény csaknem nyolcszáz négyzetméteres, hat méter belmagasságú és fűthető. A fejlesztés eredményeként egy helyen tárolhatók a jelenleg több, különböző bázison lévő készletek. Az épületben helyet kapnak a mobilgát-készletek dunai védekezési vonalra telepítendő elemei, a központi polgári védelmi mentőegységek anyagi, technikai készletei, valamint személyi védőfelszerelései.

A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében valósult meg.

Következő adásunk
Téma: Nagy jelentőségű agrártémák: földértékesítési program, az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása és az öntözésfejlesztés – hallgatói, nézői kérdéseinek megválaszolása - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink