Külföld
A berlini fal leomlására emlékeztek ez EU-vezetői
MTI Kép: Illusztráció, Pixabay
2019. november 9.

A berlini fal leomlása mérföldkő a világpolitika számára és egyben egy új fejezet kezdete az európai kontinensen – írta Jean Claude Juncker, az Európai Bizottság ügyvivő elnöke pénteken a berlini fal leomlásának 30. évfordulója alkalmából közzétett nyilatkozatában.

Juncker a nyilatkozatban a fal megszűnését élete egyik meghatározó időszakához köti, mivel az esemény előtt súlyos autóbalesetet szenvedett és háromhetes kóma után, éppen ezen a napon, 1989. november 9-én tért magához. A fal leomlása saját életében és az világpolitikában is új kezdetet jelentett-vallja.

„1989 őszén az emberek kimentek az utcára: saját szabadságukat kockáztatták mindenki szabadsága érdekében. Bátorságuk ledöntötte a falat, összetartásuk megihlette az egész világot, békés forradalmuk örökre megváltoztatta a történelem menetét. Begyógyították a háborúk által szétválasztott Európa sebeit. Ezek az emberek történelmet írtak ahelyett, hogy elszenvedték volna" – írja a közlemény.

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke szerint a fal leomlása jobbá tette és megerősítette az európai embereket. Ez az esemény lehetőséget adott a jövő generációnak a szembenézésre a globális kihívásokkal, a közös értékekre és az emberi méltóságba vetett hitre alapozva.

„A fal leomlása óta Európa erősebbé vált a számos kihívás kezelésében. Több millió európai rémálma ért véget, akiket elnyomtak vagy fizikailag megsemmisítettek, csak azért mert az igazságot és a szabadságot keresték” – írja Sassoli közleményében.

A két uniós vezető egyetért abban, hogy az esemény emlékeztető kell, hogy legyen arra, hogy az európaiak ugyanolyan elszántan harcoljanak a szabad és demokratikus európai társadalmakért, mint ahogy a németek tették azon a napon.

A berlini fal a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlin és az NDK területén. Az 1961-től 1989-ig álló fal a hidegháború alatt a kettéosztott Berlin, Európa megosztottsága és az elnyomás egyik fő szimbólumává vált. A kelet-német hatóságok 1989. november 9-én jelentették be, hogy a határ azonnali hatállyal megnyílik, aminek következtében a város keleti és nyugati felét elválasztó fal végleg ledőlt. Így ez a nap lett a jelképe annak, hogy Európa megosztottsága véget ért.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány hatása a gazdasági életre - a hazai mikro- kis- és középvállalkozások helyzete - szakmai szimpózium 1. rész – Marjay Gyula elnökségi tag, VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete
Ezt követő adásaink