Gazdaság
A Kínai Ipari és Kereskedelmi Bankkal írt alá megállapodást Varga Mihály
Pénzügyminisztérium Kép: Pixabay
2019. november 27.

Szorosabbra fűzi a pénzügyi kapcsolatokat Magyarország a világ legnagyobb eszközállományú pénzintézetével – tájékoztatott Varga Mihály, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) vezérigazgatójával, Gu Shuval.

A tárcavezető kiemelte: az 1984-ben alapított ICBC mintegy négyezer milliárd amerikai dollár értékű eszközállományával a világ legnagyobb bankja, 47 országban és régióban 426 képviselettel rendelkezik, a bank 15 európai országban van jelen, emellett budapesti régiós iroda nyitását is mérlegeli.

Fontos állomásnak nevezte a magyar–kínai pénzügyi kapcsolatok erősítése szempontjából Varga Mihály a ma aláírt kétoldalú egyetértési megállapodást, amelynek célja átfogó és hosszú távú, közös érdekeken alapuló stratégiai együttműködés kialakítása Magyarország és Kína között. A dokumentum szerint a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank kész aktívan közreműködni hazánkkal a renminbi-kötvénykibocsátásban, illetve támogatja a határon átnyúló renminbi üzleti kapcsolatokat, fizetési műveleteket, valamint magyar infrastruktúra-projektek finanszírozását.

Az ICBC ezentúl kapcsolatokat építhet ki az érdekelt magyar bankokkal a mesterséges intelligencia, a felhő alapú szolgáltatások, és az egyéb digitális fejlesztések területén is – szögezte le a tárcavezető. Az ICBC a magyar–kínai tranzakciók megkönnyítése, valamint az Egy övezet egy út kezdeményezés beruházásainak támogatása érdekében budapesti iroda nyitásának előnyeit is számba veszi. A felek egyetértettek abban, hogy az ICBC magyarországi – és egyben közép-kelet-európai – jelenléte tovább erősítené Magyarország regionális pénzügyi központ szerepét.

Következő adásunk
Téma: Nagy jelentőségű agrártémák: földértékesítési program, az osztatlan közös földtulajdonok felszámolása és az öntözésfejlesztés – hallgatói, nézői kérdéseinek megválaszolása - szakmai szimpózium – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink