Életmód
A véradókat köszöntötték
MTI Kép: OPH
2019. november 27.

Többszörös véradókat, véradás-szervezőket köszöntöttek a véradók napján szerdán Budapesten. A rendezvényen Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár tolmácsolta Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének levelét, aki úgy fogalmazott, már az őskori ember is tisztában volt a vér és az élet összefüggésével, azonban a véradás csak a 20. század vívmánya, és a tudományos, technikai feltételek mellett van egy emberi oldala is.

A legfontosabb keresztény alapértékeink közé tartozik az emberi élet tisztelete, a bajba jutottak megsegítése, ezek az alapértékek azok, amelyek arra késztették a mai nap díjazottjait is, hogy ellenszolgáltatás nélkül adjanak vért, legyenek donorok vagy szervezzék a véradásokat – írta a tárcavezető.

„Önök azok a szerény, csendes hősök, akik úgy mentik embertársaik életét, és segítik gyógyulásukat, hogy arról a legtöbb esetben önökön és a véradást szervezőkön kívül senki nem tud” – fogalmazott köszönő levelében Kásler Miklós.

Horváth Ildikó megköszönte a példamutatást is, amivel a fiataloknak megmutatják, el lehet köteleződni e mellett a tevékenység mellett.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy a véradók önzetlensége, az embertársaikon való segíteni akarás példamutató az egész társadalom számára.

A Magyar Vöröskereszt javaslata alapján 1988-tól november 27-e a véradók napja Magyarországon, először 1954-ben ezen a napon adományoztak kitüntetéseket a sokszoros véradóknak. Az évente megrendezett eseményen sokszoros véradók, több éve a véradás-szervezésben tevékenykedők, véradóbarát munkahelyek és a véradómozgalom támogatói részesülnek elismerésben – idén hatvannégyen.

Most adásban
Téma: Mit adnak nekünk a mesék, avagy: meseterápiával a teljesebb és boldogabb életért? – Hunya Csilla szakértő
Ezt követő adásaink