Közigazgatás
Nagyszabású fejlesztések fejeződtek be ebben az évben Kőbányán 
OPH Kép: Kőbányai Önkormányzat
2019. december 1.

Pap Sándor gazdasági és fejlesztési tanácsnok mesélt a Rádió Orientnek a városrész idei újításairól.

A tanácsnok beszámolt a Rádió Orientnek egy ötletről, amely az önkormányzat honlapján található. Egy térképre rákattinthat az érdeklődő, amin megjelennek az elmúlt évek fejlesztései, így nyomon követhető a kerület gyarapodása. A térképet folyamatosan bővíteni fogják.

Pap Sándor elmondta, a Kőbányai Önkormányzat költségvetésének körülbelül egynegyedét beruházásokra költi. A működési típusú kiadások mellett egye többet tudnak fordítani a felhalmozási típusú kiadásokra is.

Mostanra a saját forrásból történő beruházások volumenét megtízszerezték,

ez számszerűsítve annyit jelent, hogy a 2010-ben beruházásra fordított 486 millió forint 2019-re már 5 és 6 milliárd forint között van – nyomatékosította a számokat a tanácsnok.

A fejlesztések skálája igen széles, a legfontosabbak között voltak a közterületeken és a zöldfelületeken történt beruházások.

Elkészült az Újhegyi sétány harmadik üteme, amely a Bányató és a Gergely utca közötti szakaszt jelenti. Ez egy komplex közterület-felújítási projekt volt, amely 830 millió forintba került – mutatott rá az elmúlt időszak legnagyobb fejlesztésére a tanácsnok.

A zöldfelületek rehabilitálására példaként a Sportliget 400 milliós beruházását említette Pap Sándor. Ez a projekt is három ütemben fejeződik majd be. Első körben a nem engedélyköteles munkákat végezték el: kialakították az uszoda előtti területet, új térburkolatot, akadálymentesített tereplépcsőket építettek ki. Felújításra kerültek a sportpályák is.

Az Óhegy park komplex felújításának első üteme is elkezdődött, eddig nagyjából 440 millió forintot költöttek el a szabadtéri pályák előkészítési munkálataira: két játszótér, valamint egy hulladékgyűjtő terület került kialakításra, és bővítették a közvilágítási hálózatot is.

A burkolt felületek korszerűsítése is sok helyen esedékessé vált: folytatódott két nagy lakótelep belső útjainak felújítása. Sor került a Lavotta utcai lakótelep útfelújításának második ütemére, ami 120 millió forintba került, és befejeződött a Gyakorló utcai lakótelep utcáinak második felújítási üteme, ez mintegy 200 millió forintot emésztett fel.

Régóta aktuális volt a Farkasalma és a Medveszőlő utca környezetének rekonstrukciója. Ez közterületi vízelvezetést, burkolat-felújítást és parkolóhelyek létesítését jelentette 220 millió forintos összköltséggel. A Bajcsy kórház környezetében is építettek parkolókat, 68 millió forintért.

Pap Sándor kitért arra, hogy

az oktatási intézmények szépítését, modernizálását mindenkor szem előtt tartják a kerületi fejlesztések tervezésekor.

Az óvodák udvarainak felújítását is elkezdte az önkormányzat: a Gesztenye óvoda udvara 80 millióból újult meg. A Keresztury Dezső Általános Iskolában a fűtési hálózatot újították fel 250 millió forintból. A Gyöngyike-tömb épületegyüttes is felújításra került, körülbelül 200 millió forintot költöttek az utólagos homlokzati hőszigetelésre, nyílászárócserére, illetve az udvar rendbehozatalára – közölte a gazdasági és fejlesztési tanácsnok.

A „Legyen tered” egy különleges bűnmegelőzési projekt volt, amelyet az Országos Bűnmegelőzési Tanáccsal együttműködve vittek végig. Ennek a lényege, hogy egy kis területet bűnmegelőzési szempontból újragondoltak, átláthatóbbá és biztonságossá tették a környezetet, elsősorban építészeti elemekkel operálva (például extra világítást kaptak sötét zugok, elhagyott részek). Kőbánya biztonsága nagyon fontos az önkormányzatnak, ezért a közvilágítási hálózatot folyamatosan bővítik.

Pap Sándor említést tett egy második hiánypótló tornacsarnok átadásáról is, a Harmat utcai Általános Iskola udvarán megépült a Darázsfészek Csarnok, az egyre sikeresebb Kőbányai Darazsak kosárlabda klub „hazai pályája”.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány hatása a gazdasági életre - a hazai mikro- kis- és középvállalkozások helyzete - szakmai szimpózium 1. rész – Marjay Gyula elnökségi tag, VOSZ Budapesti és Pest Megyei Regionális Szervezete
Ezt követő adásaink