Közigazgatás
Több mint 9 milliárd forintot kaptak a gazdálkodók Somogyban
AM/Somogy Megyei Kormányhivatal Kép: Pixabay
2019. december 7.

Lezárult a 2019. évi agrártámogatások előlegfizetési időszaka, a Magyar Államkincstár 2019. október 16. és november 30. között közel 212 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdálkodók számára, ebből több mint 9 milliárd forint érkezett Somogy megyébe.

Az előlegfizetés komoly segítséget jelentett az őszi mezőgazdasági munkák zavartalan elvégzéséhez, biztosítja ugyanis a termelők pénzügyi stabilitását és likviditását.

A közvetlen támogatások esetében nyolc jogcímen több mint 169 milliárd, a Vidékfejlesztési Program egyes terület- és állatalapú támogatásaiból pedig három jogcímen közel 28 milliárd forintot kaptak meg az érintett gazdálkodók. Ezen túl a közvetlen támogatásokat kiegészítő, nemzeti költségvetésből finanszírozott tej- és húshasznú szarvasmarha ágazatot segítő egyes átmeneti nemzeti támogatások keretében további 14,9 milliárd forinthoz jutottak hozzá a gazdálkodók.

Somogy megyében a közvetlen támogatások vonatkozásában több mint 8 milliárd forintot, míg a Vidékfejlesztési Programhoz kapcsolódóan több mint 200 millió forintot fizettek ki.

A legnagyobb tétel az egységes területalapú támogatási jogcím (ún. SAPS) volt, amely 125 629 termelőhöz jutott el, mintegy 118 milliárd forint összegben. Zöldítési támogatást emellett 94 331 jogosult kapott 28,9 milliárd forint értékben.

Somogy megyében területalapú támogatás előlegfizetésben 4.715 gazdálkodó részesült 5,7 milliárd forint értékben, míg zöldítés előleg címén 3.708 ügyfél részére több mint 1,5 milliárd forintot utaltak ki.

A Közös Agrárpolitika (KAP) forrásaiból évente közel 400 milliárd forint uniós forrású közvetlen támogatásra jogosultak a termelők, ezt az összeget uniós és állami társfinanszírozásban megvalósuló agrár- és vidékfejlesztési, valamint nemzeti és uniós piaci támogatások egészítik ki. A magyar agrárium így évente 600-700 milliárd forint támogatásban részesül. Az előlegfizetést követően – immár részkifizetésként – további több mint 12 milliárd forintnyi támogatás utalása valósulhat meg még decemberben.

Most adásban
Téma: Miként segíti a Takarék Bank a hazai agrárvállalkozásokat? – Hollósi Dávid igazgató, Takarék Agrár, Takarék Csoport
Ezt követő adásaink