Külföld
HM: minden Irakban szolgáló magyar katona jól van
MTI Kép: MTI/Balogh Zoltán
2020. január 8.

Minden Irakban szolgáló magyar katona jól van, a Honvédelmi Minisztérium és a vezérkar folyamatosan figyelemmel kíséri a kialakult súlyos helyzetet, és kész haladéktalanul végrehajtani bármilyen olyan műveletet, amelyet az Iszlám Állam elleni globális koalíció vezetői szükségesnek tartanak – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Szijjártó Péter kérdésekre válaszolva hangsúlyozta, Magyarország közel-keleti érdeke, hogy el lehessen kerülni a jelenlegi helyzet eszkalálódását, még súlyosabb konfliktussá alakulását.

Kiemelte, az iraki Erbílben található magyar főkonzulátus négy munkatársa szintén jól van, és az ő biztonsági helyzetüket is folyamatosan elemzik.

A Bagdadba akkreditált magyar nagykövet jelenleg Magyarországon tartózkodik, mivel a magyar nagykövetség működésének helyet adó brit nagykövetség részéről azt a kérést kapták, hogy ne térjen vissza állomáshelyére – fejtette ki a tárcavezető.

Szijjártó Péter közölte, pénteken Brüsszelben részt vesz az európai uniós külügyminiszterek rendkívüli ülésén, ahol arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az Európai Uniónak is hozzá kell járulnia a helyzet eszkalálódásának megakadályozásához. A Közel-Kelet és az Európai Unió biztonsága ugyanis szorosan összefügg – tette hozzá.

A miniszter kitért arra is, Magyarország folyamatosan képviselteti magát a NATO brüsszeli központjában, ahol nagyköveti szinten tartanak egyeztetéseket, tájékoztatókat a kialakult helyzetről.

Szijjártó Péter aggodalomra okot adó fejleményként említette, hogy minden eddiginél távolabb került az iráni atomalkuként ismert nemzetközi nukleáris megállapodás. Emlékeztetett, az Országgyűlés döntése alapján legfeljebb 200 magyar katona teljesíthet szolgálatot Irakban, nagyrészt az erbíli bázison az Iszlám Állam elleni globális koalíció keretében.

Nem sérült meg magyar katona az iraki támadásokban

Az éjszaka folyamán történt, több iraki koalíciós katonai tábort ért támadás következtében magyar katona nem sérült meg – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) szerda reggel az MTI-vel. A közlemény szerint a honvédek biztonsága érdekében a Magyar Honvédség megtette a szükséges intézkedéseket.

Irán több mint egy tucat ballisztikus rakétát lőtt ki szerda hajnalban az amerikai erők által használt két iraki támaszpontra – az Ain al-Aszad bázis mellett támadást intéztek az iraki Kurdisztánban lévő erbíli támaszpontra is –, hogy megtorolja azt, hogy az amerikai Bagdadban meggyilkolták Kászim Szulejmáni tábornokot, a Forradalmi Gárdához tartozó al-Kudsz különleges egység parancsnokát.

A parlament decemberben hosszabbította meg 2021. december 31-ig a Magyar Honvédség részvételét 200 katonával az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciós műveletekben az Iraki Köztársaság területén. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz.

Kapcsolódó cikkek
Washington megtagadta a vízumot az ENSZ-be készülő iráni külügyminisztertől

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter állítólag azt mondta az ENSZ-nek: „nincs ideje rá, hogy kiállítsa a vízumot”

Iráni-amerikai viszály: diplomáciai megoldást sürget von der Leyen     

Véget kell vetni az erőszak körforgásának, és ebben Európának különleges felelőssége van – hangsúlyozta az Európai Bizottság elnöke.

Washington légi csapásokat hajtott végre Bagdadban

A támadásokban, amelyek egyike a bagdadi nemzetközi repülőteret célozta meg, a Fox hírei szerint életét vesztette Kászim Szulejmáni iráni tábornok.

Trump Iránt tette felelőssé a bagdadi amerikai nagykövetség elleni támadásért

„Teljes mértékben Irán a felelős” az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége elleni támadásért – jelentette ki Twitter-üzenetében.

Következő adásunk
Téma: A GDPR 2019. évi értékelése és az ez évi kiemelt feladatai – Péterfalvi Attila elnök
Ezt követő adásaink