Életmód
Jótékony varázslat, avagy minden napra egy mese!
OPH Kép: shutterstock
2020. február 13.

A mesék varázslatos világába avatta be a Rádió Orient hallgatóit Hunya Csilla pszichológus, meseterapeuta. Rámutatott, hogy az emberiség és a közösségek közös kultúrkincse nemzedékről nemzedékre öröklődik, s ennek nem csak a közösségek, de az egyes ember számára is építő, összekötő ereje van.

A szakember példákkal és élethelyzetek bemutatásával tette érzékletessé azt, hogy miként lehetnek a mesék az élet teljesebbét tételének hasznos eszközei és katalizálói.

A beszélgetés keretében az alábbi kérdések kerültek áttekintésre:

  • Miért fontosak a mesék az embereknek, közösségeknek? (Intézményi és kultúrtörténeti visszapillantás)
  • Miként és hogyan tud (képes) azonosulni a modern ember a mesék hőseivel?
  • Melyek a mesék örök érvényű üzenetei?
  • Mi a meseterápia és melyek ennek lehetséges (jótékony) hatásai?
  • Miként és hogyan kell értelmezni a mese tipikus szereplőinek (hős, álhős, segítő, ellenfél, a keresett személy) pszichés jelentését és jelentőségét?
  • Miért olvassunk meséket? Hogyan találhatjuk meg a saját (hősünket) mesénket?

A műsor végén válogatásra került sor élethelyzetekre szóló mesékkel és példákkal. Ez utóbbi körben kiemelésre került a Hófehérke, A csillag szemű juhász és A rút kiskacsa meséje, valamint a történetekhez kötődően az azokhoz kapcsolódó legfontosabb üzenetek és példázatok.

Aki meghallgatja ezt a lélektől lélekig terjedő rendhagyó irodalmi disputát, az talán nem is fogja túlzónak tartani a szakértő azon ajánlását, hogy a mai kor embere is olvasson el minden nap egy mesét, mivel ezáltal teljesebbé válik az élete, gazdagodik személyisége.

Téma: Mit adnak nekünk a mesék, avagy: meseterápiával a teljesebb és boldogabb életért?
Vendég: Hunya Csilla szakértő
A műsor mentora és moderátora: dr. Dudás Ferenc, a közigazgatás szakértője
Következő adásunk
Téma: Jó ötletekhez mindig van forrás - kerekasztalbeszélgetés az önkormányzatok lehetőségeiről – Tóth János elnök, Jegyzők Országos Szövetsége, Gyergyák Ferenc főtitkár, Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége, Fekete Katalin kutató, Aladics Sándor ügyvezető igazgatóhelyettes, OTP Bank Nyrt., Vargáné Kaiser Katalin polgármester, Nagyvenyim
Ezt követő adásaink