Kultúra
Megnyílt a Szent Korona vármegyéi című vándorkiállítás Esztergomban
OPH Kép: Horváth Fanni OPH
2020. június 26.

Útjára indult a „Szent István keresztény hagyatéka – a Szent Korona vármegyéi” című vándorkiállítás. A programsorozat ünnepélyes nyitórendezvényét június 25-én tartották Esztergomban.


A hároméves projekt eredményeként született kiállítás a trianoni sorstragédiára emlékezés jegyében született, és Kovach Anton festőművész által alkotott képeken keresztül mutatja be a történelmi Magyarország vármegyeszékhelyeit.

A magyar gyökerekkel rendelkező neves kárpátaljai ruszin festőművész több éven és több ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazásából született alkotások a valamikor történelmi „Nagymagyarország” 64 vármegyeszékhelyét mutatják be a képzőművészet eszközeivel.

„Meggyőződésem, hogy a kis népeket egymással szembefordító nemzeti türelmetlenség és a rossz lelkiismeret meghaladható egyfajta magyar aktivitással, egyfajta magyar összefogást erősítő politikával, és számomra Kovach Anton kiállítása ezt az üzenetet hordozza” – tolmácsolta a megnyitón Grezsa István miniszteri biztos szavait Ötvös Sándor kormányfőtanácsos, aki egyben Grezsa István köszönetét is kifejezte a Kárpátaljai Szövetségnek és Benza György elnöknek a kiállítás létrehozásáért.

Ötvös Sándor, kormányfőtanácsos
Horváth Fanni OPH

Azzal fordítjuk meg a történelem kerekét, hogy emberséget viszünk oda, ahol embertelenséget tapasztaltunk, békét viszünk oda, ahol békétlenséget szenvedtünk, kiengesztelődést hirdetünk ott, ahol minket ért sérelem. Építeni akarunk – fogalmazott Kocsis Fülöp, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, a rendezvénysorozat fővédnöke.

Kocsis Fülöp, a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája
Horváth Fanni OPH

Benza György, a Kárpátaljai Szövetség elnöke köszöntőjében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy Trianonnal szilánkosra tört egy harmonikusan fejlődő ország és szétszakadt egy nemzettest. A rendezvény célja – folytatta –, hogy ezeket a szilánkokat 100 év után összeillesszék a művészet segítségével, megmutatva, hogy a darabok valamikor egy egységet alkottak.

Benza György, Kárpátaljai Szövetség Elnöke
Horváth Fanni OPH

Egy ezeréves királyság életébe enged bepillantást a most nyíló tárlat, egy ezeréves történet átélését segítik az alkotások, és emlékeztetnek arra, hogy mennyit adtak a magyarok Európának a kultúrában – mondta Prokopp Mária művészettörténész, hozzátéve azt is, hogy az összetartozást csak a kultúra tudja megadni. Beszélt arról is, hogy Kovach Anton képei mosolyognak, mindegyiken süt a nap, és a megjelenített ősi városokból sugárzik az élet.

Prokopp Mária, művészettörténész
Horváth Fanni OPH

A hároméves művészeti és történelmi utazás első lépését Esztergomban tette meg – idézte fel Kovach Anton –, ezért is tartja jelzésértékűnek és fontosnak, hogy ez a város adott otthont a programsorozat megnyitójának. Mint fogalmazott, a három év lehetőséget adott arra, hogy azzal a három dologgal foglalkozzon, ami számára a legfontosabb: a festészettel, az utazással és a történelemmel.

Kovach Anton, festőművész
Horváth Fanni OPH

A rendezvény végén a közönség tapssal fogadta Kocsis Fülöp érsek-metropolita kezdeményezését, hogy jöjjön létre olyan vármegyei magyar túra, amelynek keretében az érdeklődők végigjárhatják a helyszíneket.

A 17 állomásosra tervezett rendezvénysorozat esztergomi kiállítása július 25-ig látható az egykori megyeháza dísztermében.

Most adásban
Téma: Hogyan állunk a menedzsment kultúrában? – Rendhagyó szakmai disputa Dr. habil. Vass László CSc Rector emeritussal, a kérdés szakértőjével.
Ezt követő adásaink