Belföld
Önjáró fertőtlenítő robot kezdte meg működését a Telki Hold Otthonban
Európai Tudásközpont Kft. Kép: Európai Tudásközpont Kft.
2020. június 27.

Az ismeretlentől való félelem, a számos, gyakran ellentmondó információ és az ezekből eredő bizonytalanság – ismerős érzések a koronavírus idején. Biztonságban tudni magunkat, családunkat, munkahelyi közösségünket és mindannyiunk közül a legveszélyezettebbeket, az időseket – hisszük, hogy ez mindennél fontosabb, különösen járványos helyzetben. A vírushelyzet rávilágított arra, hogy mennyire sebezhetők vagyunk a koronavírussal vagy bármilyen más fertőző mikroorganizmussal szemben, és ezáltal különösen nagy hangsúlyt kapott a mindennapi higiénia és a fertőtlenítés, amellyel meg lehet előzni, illetve csökkenteni lehet a fertőzések terjedését.

Horváth Zoltán az Európai Tudásközpont ügyvezető igazgatója elmondása szerint cégük 2002. évi megalakulása óta törekszik arra, hogy az általa fejlesztett, illetve forgalmazott technológiák, szolgáltatások útján az innovációt az emberekhez közel vigye, a közösségek szolgálatába állítsa. Ennek egyik kiváló példája a mostani, a Telki Hold Otthon idős lakóinak biztonságát szolgáló innovatív önjáró UVD fertőtlenítő robot is. Érkezése elégedett mosolyt csalt az idősek arcára, volt, aki a kerekes járókeretéről is megfeledkezett örömében, volt, aki tekintetével komolyan végig mérte és már társat látott bele – látszott, mindenki fontosnak tartotta érkezését, működését.

Jákli Andrea a Telki Hold Otthon ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az otthon alapításakor nem kevesebbet tűztek ki célul, mint hogy segítsenek az idős embereknek abban, hogy aktív életszakaszuk után is tartalmas, minőségi életet élhessenek. Olyan életkörülményeket alakítottak ki, ahol a lakók biztonságban, szeretetben, az őket megillető törődés mellett tölthetik el a mindennapjaikat. Az otthont mára már közel 70 fő választotta új lakhelyül. Felelősséget éreznek irántuk, és ennek a felelősségnek a súlya az elmúlt időszakban mutatkozott meg leginkább: a magyarországi idősotthonok közül elsőként állították szolgáltba a fertőtlenítő robotot. Az UVD fertőtlenítő robottal a legfontosabb cél az volt, hogy lakókat hosszú távon maximális biztonságban tudhassák. Ehhez olyan technológiát választottak, ami ma ezen a területen világszínvonalú innovációnak számít.

Az Európai Tudásközpont működési területei közül kiemelkedő az innovációs terület, a mesterséges intelligencia, a robotok segítségével szándékunk megkönnyíteni az emberek életét, támogatni egészségüket, jólétüket – nyilatkozta Horváth Zoltán.

Forrás: Európai Tudásközpont Kft.

Az önjáró UVD fertőtlenítő robot a fertőtlenítés új, modern korszakát nyitja meg. Lehetővé teszi a belső terek napi szintű vagy annál gyakoribb fertőtlenítését, ami ezidáig csak aránytalanul nagy emberi erő ráfordítással vagy egyáltalán nem volt megoldható. A robot beépített UVC fényt kibocsájtó, más néven germicid lámpái klinikailag bizonyítottan pusztítják el a vírusok és baktériumok 99,99 százalékát, köztük a SARS, MERS, Covid-19 vírusokat is.

A robot önjáró tulajdonságának köszönhetően magas fokú mobilitással, ütközéskerülő kollaborációs képességgel, azaz automata működéssel bír. Betanítás után magától járja be a fertőtlenítendő területet, kerüli ki az útjába kerülő akadályokat, így rövid időn belül képes a felületek és a levegő gyors és hatékony csíramentesítésére. Ez a módszer bármilyen belső térben hatékonyan alkalmazható, így többek között áruházakban, irodákban, idősek otthonában, szállodákban, és gyárakban is.

Ez a fertőtlenítésben mérföldkövet jelentő technológia környezetbarát, könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba. Mivel a robotnak a fertőtlenítés közben nincs emberi jelenlétre szüksége, ezért a legveszélyesebb helyeket is magától képes fertőtleníteni jelentősen csökkentve az emberi megfertőződés veszélyét.

A járványügyi készenlét feltételezi azt, hogy a védekezési szint tartós megemelésében érdemes gondolkodni minden munkaadónak, intézményvezetőnek, létesítmény üzemeltetőnek hiszen a Covid-19 rámutatott egy gyengeségre. Manapság a közösségi kapcsolatok nemrég tanult új szabályai folyamatosan lazulnak, a fenyegetettség csökkenése együtt jár a fegyelmezettség csökkenésével, amely egy második járvány-hullám lehetőségét hordozza. Ezért az UVD fertőtlenítő robot hasznos segítség az emberi beavatkozást, szociális erőfeszítést nem igénylő, biztonságos, csíramentes környezet kialakításában.

Most adásban
Téma: A koronavírus járvány második szakaszának aktualitásai a szociális intézményrendszerekben - az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárság szakmai szimpóziuma – Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár
Ezt követő adásaink