Külföld
Belgiumban rövidül a kötelező karantén
MTI Kép: Pixabay
2020. június 30.

A belga egészségügyi minisztérium döntésének értelmében azok az emberek, akik kapcsolatba kerültek koronavírus-fertőzöttekkel, de tüneteket nem mutatnak, hétfőtől egy másodlagos diagnosztikai tesztet kérhetnek, a kötelező 14 napos karatén csökkentése céljából – írta hétfőn a helyi sajtó.

A belga közegészségügyi szolgálat honlapján található bejelentés szerint a második teszt legkorábban kilenc nappal végezhető el, azután, hogy az illető fertőzöttel került kapcsolatba. Amennyiben a vizsgálat negatív eredményt hoz, a karatén befejeződhet.

Steven Van Gucht, a belga kormány járványügyi szóvivője azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a fertőzöttel kapcsolatba kerülők 85 százalékának első tesztje is általában negatív, azonban fennáll a víruslappangás veszélye, ezért javasolt a 14 napos karatén periódus.

A döntéssel kapcsolatban hozzátette, hogy „kockázatos lehet, ha nem figyelünk oda a potenciálisan fertőzött emberekre.”

A belga napilapok közölték: annak ellenére, hogy a járvány valószínűsíthetően elérte mélypontját, a fertőzések száma, átlagában nézve, enyhén növekedett a múlt héten. A hétfői adatok 66 új azonosított fertőzést mutatnak, viszont a járvánnyal összefüggő halálesetről nem érkezett bejelentés.

A szomszédos Hollandiában a legfrissebb statisztikák szerint a Covid-19 betegséggel kórházban kezeltek száma 200 alá esett, amely a járvány elterjedése óta a legalacsonyabb szám.

Az országban mintegy 2925 ember kapott intenzív ellátást, közülük 865-en meghaltak. Hollandiában hétfőn 77 új fertőzést regisztráltak és ketten hunytak a járvány okozta betegségben.

Luxemburgban, 14-gyel nőtt a hétvégén a koronavírus fertőzöttek száma, a valamivel több mint félmillió lakosú országban jelenleg 149 aktív fertőzött van.

-