Gazdaság
AM: az agrárium sikerességének záloga az eredményes agrárszakképzés
MTI Kép: Shutterstock
2020. szeptember 15.

Bár az agrárium a GDP mindössze 3-4 százalékát adja, az ágazat a vírushelyzetben megmutatta, hogy a magyar gazdák képesek élelemmel ellátni az egész országot – jelentette ki az Agrárminisztérium közigazgatási államtitkára a 33. Bábolnai Gazdanapok szakiskolai napja keretében rendezett konferencián.

A program célja az volt, hogy az iskola elvégzése után a fiatalok ne vándoroljanak el az agráriumból, hanem válasszák életcéljuknak a mezőgazdaságot.

Szinay Attila kiemelte: a diákok olyan hivatást tanultak meg, amely Magyarországon kulcságazatnak számít. Emellett az ambiciózus, nyitott gazda számára egy olyan életpályát is jelent, melynek köszönhetően el tud tartani egy családot. Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium iskolák fenntartójaként az elmúlt években mintegy 1 milliárd forintot költött felújításokra. Jelenleg 24 iskolában folyik digitálistananyag-fejlesztés, emellett az intézmények új korszerű, precíziós gazdálkodásra alkalmas oktatótraktorokat is kapnak. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az agártárca olyan törvénycsomagot készít elő, amely a családi gazdaságokon belüli megújulást és generációváltást segíti elő.

A szakiskolai nap megnyitóján az Agrárminisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: Magyarország sikerének záloga a vidék megerősödése, ami csak akkor lehetséges, ha egyre többen választják az agrárium által kínált képzéseket. Bagdán Boglárka beszélt arról is, hogy elkerülhetetlen a generációváltás, ebben a folyamatban szükség van a tanulók és a pályakezdők erejére és tudására.

A helyettes államtitkár emlékeztetett arra, hogy Magyarország elsők között indított agrárképzést Európában. Hozzátette: a küldetés az évszázadok során sem változott: szolgálni a magyar mezőgazdaságot, fejleszteni a vidéket, követni a társadalmi és termelési igények változását. Bagdán Boglárka kiemelte: az Agrárminisztérium elkötelezett abban, hogy ehhez biztosítsa a megfelelő feltételeket és a lehető legtöbb támogatást, hiszen az agrárium sikerességének zálogát a jól képzett, megfelelő gyakorlati tudás birtokában lévő szakemberek jelentik.

Következő adásunk
Téma: Egyedülálló hazai innováció az online földbirtok-értékelés / digitális megoldások a földforgalomban - háttérbeszélgetés – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Sáhó Ákos ügyvezető, Agrotax Kft.
Ezt követő adásaink