Külföld
Mike Pompeo bízik Londonban és a Brexit utáni Egyesült Királyságban
MTI Kép: Pixabay
2020. szeptember 17.

Mike Pompeo bízik Londonban és az Európai Unióból való kilépés (Brexit) utáni Egyesült Királyságban – ezt az amerikai diplomácia irányítója maga jelentette ki a Dominic Raab brit külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján szerdán Washingtonban.

Utalva a London és az Európai Unió közötti vitákra, Pompeo leszögezte: „teljesen bizonyos” abban, hogy az Európai Unió „jó döntéseket” fog hozni, olyanokat, amelyek révén mindenkit egyenrangúan kezelnek, és biztosítják, hogy olyan jó megállapodás szülessék, amely megfelel a britek népszavazáson kinyilvánított akaratának.

A brit kormány a napokban olyan törvénytervezetet nyújtott be, amely több pontban ellentmond az Európai Unióval tavaly októberben kikovácsolt Brexit-megállapodás egyes sarkalatos fejezeteinek.

Arra az újságírói felvetésre, hogy ezek után London szavahihetősége nem értékelődik-e le Washington számára, Mike Pompeo nemleges választ adott. „Változatlan a bizalmunk az Egyesült Királyság iránt, tisztában vagyunk a helyzet összetettségével” – fogalmazott.

Ami az amerikai–brit kereskedelmi tárgyalásokat illeti, Pompeo „rendkívül elégedettnek” mondta magát. Leszögezte, hogy nagyon rövid időn belül siker koronázza majd e tárgyalásokat.

Dominic Raab kifejtette: washingtoni vizitjének célja nemcsak a kereskedelmi tárgyalás, hanem az amerikai kormányzati és kongresszusi politikusok megnyugtatása is. „Az Egyesült Királyság jelenleg védekező pozícióban van az Európai Unió lépéseivel szemben. Egyelőre, a jelenlegi szakaszban még semmit nem hajtottunk végre” – mondta.

Mike Pompeo a sajtótájékoztatón kitért Iránra is. Kifejtette: az amerikai kormányzat visszatér az ENSZ-be, hogy rábírja a világszervezetet, illetve a Biztonsági Tanácsot (BT) az Irán elleni szankciók újbóli foganatosítására. Elmondta: Washington panaszt fog benyújtani a BT-hez, arra hivatkozva, hogy Teherán megsértette a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. „Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy biztosítsuk az Irán elleni szankciók teljesítését” – fűzte hozzá.

Következő adásunk
Téma: Háttérbeszélgetés az osztatlan közös tulajdon felszámolásának egyszerűsítése és gyorsítása témában – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
Ezt követő adásaink