Közigazgatás
A járvány elleni védekezés közben is folytatódik az Egészséges Budapest Program
OPH Kép: Emmi
2020. szeptember 28.

Több mint 8 milliárd forintos orvostechnológiai és informatikai eszközfejlesztés zárult le 23 fővárosi és Pest megyei kórházban, illetve szakrendelőben az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében.

A járvány elleni védekezés közepette sem állt le az Egészséges Budapest Program, a fejlesztések egyik újabb mérföldköveként több ezer orvostechnológiai és informatikai eszköz került 23 fővárosi és Pest megyei kórházba, illetve szakrendelőbe – több mint 8 milliárd forint értékben. A beruházásra fordított keretösszeg 95 százalékát az orvostechnológiai eszközök tették ki.

A betegbiztonság és a minőség növelése a járvány elleni védekezés közepette is prioritás,

ezért a kormány folytatta a 2026-ig szóló Egészséges Budapest Programot, amely 700 milliárd forintos fejlesztést jelent a központi régióban – mondta Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter hétfőn egy budapesti sajtótájékoztatón. A most lezárult 8 milliárd forintos fejlesztés elsősorban a minőség javítását szolgálja – emelte ki –, a diagnosztika, a terápia, eszközeit jelenti, az informatikai fejlesztéseket és az infrastruktúrát.

A Pest Megyei Flór Ferenc Kórház 4 részes betegágyakat, valamint etetőlapos éjjeliszekrényeket is kapott
Forrás: Emmi

Mint kifejtette, a fejlesztés érinti a diagnosztika különféle területeit – így a labor-, a képalkotó- vagy endoszkópos diagnosztikát –, az informatikát, több ezer laptop vagy nyomtató beszerzését, a kórházi bútorzatot, megfelelő ágyakat és műtőberendezéseket vagy a sterilizálást a kórházakban.


Az érintett intézmények most többek között több ezer darab endoszkópos, aneszteziológiai és intenzív terápiás, különféle diagnosztikai és laboratóriumi, valamint műtéti eszközzel és berendezéssel gyarapodtak, amihez közel 4000 számítógép és asztali fekete-fehér A4-es nyomtató beszerzése kapcsolódott a megfelelő informatikai támogatás biztosítása érdekében.

A főváros és Pest megye legjelentősebb egészségügyi fejlesztéseként 2017-ben indult el az Egészséges Budapest Program (EBP), aminek keretében hazai forrásból 2026-ig 700 milliárd forint jut az intézményrendszer megújítására és az infrastrukturális fejlesztések megvalósítására. Az EBP fejlesztései három fő területre összpontosulnak: orvostechnológiai eszközök beszerzésére, valamint informatikai és infrastrukturális fejlesztésekre.

Az EBP eredményeként olyan kórházak és szakrendelők jönnek létre, illetve újulnak meg, amelyek a mindenkori körülményeken túl akár egy jövőbeli járványhelyzet idején is tudják majd garantálni a megbetegedettek esetleges szükségszerű elkülönítését, és a fejlesztések az elkövetkezendő évtizedekre szólnak.

-