Belföld
Müller Cecília: Nagyon gyorsan romolhat egy beteg állapota
hirado.hu/MTI Kép: Pixabay
2020. október 12.

A szájmaszk helyes viselésére figyelmeztetett Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Rendelkezésre állnak mindazon eszközök, gyógyszer és személyzet, amivel elérhető a megfelelő ellátás – hangzott el.

Hétfő reggelig 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 38 837 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – tájékoztatott Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Meghalt 14 krónikus beteg, így az elhunytak száma 968 főre emelkedett, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 46 százaléka, a gyógyultak 32 százaléka budapesti.

A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján 1418 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen.

Müller Cecília elmondta, hogy a közel 27 ezer aktív fertőzött nagyon széles skálán mozog a tünetek szempontjából. 55 és 78 év közöttiek voltak azok, akik vasárnap meghaltak a betegségben, és közöttük jellemzőek azok a népbetegségek, amelyek az egész országra is jellemzőek – tette hozzá.

Müller Cecília közölte, hogy a gyorsabb adatszolgáltatás révén hatékonyabban tud lépni az operatív törzs az egészségügyi rendszert illetően.

Felhívta a figyelmet, hogy számos szomszédos országban jelentősen növekszik a megbetegedések, valamint a kórházban lévők száma.

Magyarországon százezer lakos közül 128 pozitív esetet tartanak nyilván. Ez az érték lényegesen alacsonyabb, mint a nyugat-európai számok, valamint néhány közép-európai ország adatai. Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet arra is, hogy akik krónikus betegségben szenvednek, azok gyakrabban keressék fel a háziorvosukat.

Felhívta a figyelmet a helyes maszkhasználat fontosságára, valamint arra, hogy továbbra is be kell tartani a higiénés szabályokat a vírus terjedésének megakadályozása érdekében. Hangsúlyozta: nagyon fontos a helyes, teljes arcot eltakaró maszkhasználat, nem elegendő csak a szájat eltakarni.

A koronavírus a tünetek megjelenése előtt 48 órával már fertőzhet – közölte még hétfőn az országos tisztifőorvos.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy megnyílt a ceredi határátkelő Nógrád megyében. Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az operatív törzs eddig 24 óvodában és 17 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 99 osztálynál és három teljes iskola esetében pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt – tájékoztatott.

A rendőr alezredes elmondta, hogy a hétvégén 99 rendőri intézkedés történt a járványügyi szabályok megsértése miatt. Megerősítette, hogy a kaszinóknak 23 órától zárva kell tartaniuk.

Kiss Róbert elmondta, hogy kisebb várakozások vannak Csanádpalotánál és Beregsuránynál a határon. Közölte: 61 alkalommal kellett intézkednie a hatóságoknak a tranzitszabályok megszegése miatt, ezen felül több mint 21 ezer hatósági házi karantén van érvényben jelenleg.

A Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a Remdesivir gyógyszer nem fogyott el, elegendő készlet áll rendelkezésre hazánkban – reagálva ezzel az ATV álhírére.
Elmondta, hogy több magyar gyártó is biztosítja az ellátást. Az országos tiszti főorvos külön köszönetet mondott a Richter gyógyszergyár munkatársainak.

Müller Cecília újságírói kérdésre azt mondta, hogy eddig 35-en haltak meg az idősotthonok lakói közül a járvány második hullámában. A kórházakban továbbra is érvényben van a látogatási- és intézménylátogatási tilalom.

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy nagyon gyorsan változhat egy beteg állapota a koronavírus-fertőzés során, főleg akkor, ha több kockázati tényezővel rendelkezik. A klinikai szakemberek igyekeznek minél később lélegeztetőgépre helyezni a beteget.

Rendelkezésre állnak mindazon eszközök, gyógyszer és személyzet, amivel elérhető a megfelelő ellátás – tette hozzá az országos tiszti főorvos.

Következő adásunk
Téma: Egyedülálló hazai innováció az online földbirtok-értékelés / digitális megoldások a földforgalomban - háttérbeszélgetés – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Sáhó Ákos ügyvezető, Agrotax Kft.
Ezt követő adásaink