Gazdaság
Az építőipar is megsínylette a válsághelyzetet
MTI Kép: Illusztráció, Máté Évi
2020. október 16.

Az építőipart sem kerülte el a járványügyi korlátozások hatása, a lakásépítéseket a vásárlóerő alakulása mozgatja, az üzleti beruházások viszont egyelőre ütemterv szerint haladnak, de az iparág fellendítéséhez szükség lenne a felpörgetésükre a közületi beruházásokkal együtt – kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a legfrissebb statisztikai jelentést.

Horváth András, a Takarékbank vezető elemzője az MTI-nek küldött kommentárjában rámutatott: úgy tűnik, hogy az építőipar sem tudta függetleníteni magát a korlátozások hatásaitól. A keresleti oldalról érheti majd negatív hatás az iparágat a vásárlóerő elhúzódó csökkenése miatt, ami elsősorban a magánépítkezéseket és a felújításokat húzhatja vissza. A jóval jelentősebb volument képviselő üzleti és ipari célú beruházások azonban egyelőre az eredeti menetrend szerint zajlanak és hosszan elhúzódó válság nélkül ebben nem is várható érdemi változás – tette hozzá.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint az építőipar kilábalása lassú és elhúzódó lehet. Az építőipar teljesítményét leginkább a rendelésállomány alakulása határozza meg. Úgy vélte, az új lakások áfakulcsának 5 százalékra csökkentése a lakásépítéseknek ismét lökést adhat, ám az ágazat teljesítményének magas szinten tartásához szükség van a nagyobb volumenű építkezések felpörgetésére is.

Következő adásunk
Téma: Egyedülálló hazai innováció az online földbirtok-értékelés / digitális megoldások a földforgalomban - háttérbeszélgetés – Dr. Nagy János földügyekért felelős helyettes államtitkár, Agrárminisztérium; Sáhó Ákos ügyvezető, Agrotax Kft.
Ezt követő adásaink