Közigazgatás
Újabb jelentős fejlesztés kezdődik az országos kardiológiai intézetben
OPH Kép: Emmi
2020. november 5.

1,6 milliárd forintos beruházás indul a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben (GOKI) az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében – jelentette be csütörtökön Budapesten Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere.

A tárcavezető emlékeztetett, hogy a GOKI a magyar kardiológiai hálózat központja, amely nemzetközi hírű intézmény, és az egyetlen hazánkban, amely életkortól függetlenül a keringési- és a szívbetegségek teljes spektrumát képes ellátni. Felidézte: a közelmúltban már lezajlott egy 1 milliárd forintos fejlesztés, ami most 1,6 milliárd forint értékben folytatódik. Ennek részeként új CT és új MR berendezés beszerzésére kerül sor, valamint egyéb eszközökére, köztük kilenc új ultrahang készülékére.

Gyermekszív Központ a GOKI-ban
Forrás: Emmi

Kásler Miklós elmondta, hogy

az intézet 4 emeletén, összesen 1 320 négyzetméteren indulnak el felújítási, átalakítási és bővítési munkák.

A Főépület 9. emeletén érsebészeti műtőblokk telepítésére kerül sor
Forrás: Emmi

A most induló fejlesztés során összesen 1 230 négyzetméteren kezdődnek meg a kivitelezési munkálatok. Ez azt jelenti, hogy az épület négy szintjén átépítésekre, korszerűsítésekre, valamint a betegellátás fejlesztésére kerül sor, így CT és MRI berendezések kerülnek elhelyezésre a Gyermekszív Központ (Gyermeképület) földszinti, összesen nettó 331 négyzetméter alapterületén.

Gyermekszív Központ – betegfelvétel
Forrás: Emmi

A főépület első emeletén DSA (digitális szubtrakciós angiográfia) berendezés fogadási feltételeinek megteremtése valósul meg, a főépület nyolcadik emeletén az ébredő-intenzív részleg bővítése történik meg, a kilencedik emeleten pedig érsebészeti műtőblokk telepítésére kerül sor.

A főépület első emelete
Forrás: Emmi

Kapcsolódó orvostechnológiai eszközök beszerzése a közeljövőben: 1 darab DSA 184 millió forint értékben, 1 darab MRI 438 millió forint értékben, valamint 9 db ultrahang 377 millió forint értékben.

A 8. emelet főnővéri szobája
Forrás: Emmi

A GOKI az elmúlt időszakban összesen 1 milliárd forint értékű orvostechnológiai és informatikai eszközbeszerzésben részesült már az Egészséges Budapest Programnak (EBP) köszönhetően. Az orvostechnológiai eszközök között találhatók altató- és lélegeztetőgépek (7+11 db), kardiológiai CT berendezés, valamint a kardiológiai vizsgálatokhoz szükséges képtároló és továbbító (PACS) rendszer fejlesztése is.

-