Külföld
Négynapos ünnepséggel készülnek a brit uralkodó platinajubileumára
MTI Kép: Reuters
2020. november 12.

Négynapos munkaszünettel és ünnepségsorozattal készül az Egyesült Királyság II. Erzsébet királynő platinajubileumára, vagyis trónra lépésének 70. évfordulójára.

Az angol–brit monarchia évezredes történetében példátlan, 2022-ben esedékes évfordulóig még csaknem másfél év van hátra, a Buckingham-palota azonban már csütörtökön bejelentette a nagyszabású, „nemzedékenként csak egyszer látható” méretű ünnepségek terveit.

Az uralkodó londoni rezidenciájának és hivatalának szóvivője szerint a rendezvényeket 2022. június 2–5. között tartják, és az akkori hétvége előtti két napon is munkaszünet lesz.

Oliver Dowden brit kulturális miniszter a bejelentéshez fűzött nyilatkozatában történelmi pillanatnak nevezte a majdani évfordulót és közölte: emlékezetes ünnepséggel köszöntik az uralkodót platinajubileuma alkalmából.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halálának napján lépett az Egyesült Királyság trónjára, de uralkodása jelesebb évfordulóinak ünnepségeit – például az 1977-es ezüstjubileumot, a 2002-ben tartott aranyjubileumot és a 2012-ben rendezett gyémántjubileumi rendezvényeket – a jobb időjárás reményében június elején tartották.

A királynő emellett közismerten nem tartja illőnek, hogy édesapja halálának évfordulóján ünnepelje az ország az ő trónra lépésének évfordulóját.

Az uralkodó a platinajubileum évében 96, férje, Fülöp edinburghi herceg 101, a királyi házaspár elsőszülött fia, Károly trónörökös 74 éves lesz.

II. Erzsébet királynő és Fülöp herceg az angol–brit monarchia eddigi legidősebb uralkodói házaspárja.

Fülöp nevéhez több egyéni rekord is kötődik. Ő a monarchia 1200 éves történetének legidősebb királyi családtagja, egyben a leghosszabb ideje „szolgáló” uralkodói hitves: 68 éve számít uralkodói házastársnak.

A királynő már öt évvel ezelőtt megdöntötte üknagymamája, Viktória királynő uralkodási időrekordját. Viktória, aki 18 évesen került a trónra, 1901-ben bekövetkezett haláláig 23 226 napot, 16 órát és 23 percet, vagyis 63 évet, hét hónapot és három napot töltött a brit trónon.

II. Erzsébet ezt a rekordot 2015. szeptember 9-én délután lépte át.

-