Külföld
AM: Magyar érdek a nyugat-balkáni országok EU-csatlakozása
AM Kép: Pixabay.com
2020. november 17.

A járványhelyzetben a munkavégzésnek, a mezőgazdasági munkálatok folytonosságának, valamint az élelmiszerellátásnak zavartalannak kell lennie – emelte ki az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a délkelet-európai országok mezőgazdasági minisztereinek videokonferenciáján.

Belánszky-Demkó Zsolt hangsúlyozta, hogy nálunk jó a helyzet ezen a téren, és Magyarország 25 milliárd forinttal segítette a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében.

A helyettes államtitkár leszögezte: a magyar kormány gazdaságvédelmi akcióterve révén a járulékkedvezmények mellett az állam 25 milliárd forinttal segítette a mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalkozásokat a koronavírus okozta gazdasági nehézségek leküzdésében. Az élelmiszeripar kiemelt, 8 milliárd forintos keretösszeggel részesült a csomagból, amelyhez a felhívást kétszer is megnyitották, hogy mindenki hozzájuthasson a vállalkozását segítő összeghez.

Belánszky-Demkó Zsolt emlékeztetett arra, hogy Magyarország alapvető nemzeti érdeknek tekinti a nyugat-balkáni térség teljes európai uniós integrációját, ezért teljes mértékben támogatja a Várhelyi Olivér bővítési biztos által kijelölt utat. Mint mondta, a térség Európai Unióhoz történő csatlakozási folyamatában fontos állomást jelent a nyugati-balkáni államok zöld átmenetéről elfogadott nyilatkozat. Hozzátette: tapasztalatainkat az agrárszféra területén is megosztjuk a nyugat-balkáni országokkal.

A videokonferencia keretei között megtartott esemény szervezője az SWG (Délkelet-Európai Regionális Vidékfejlesztési Állandó Munkacsoport) következő évi elnöke, Szerbia. A találkozó célja, hogy a résztvevő miniszterek megtárgyalják a regionális együttműködés helyzetét, valamint a reformokat az agráriumban és a vidékfejlesztésben, a régió EU-hoz való közelítése szemszögéből.

-