Közigazgatás
Önkormányzati jegyzőknek indít képzést az ÁSZ
ÁSZ Kép: pixabay.com
2021. május 21.

A rendszerszintű értékelés, tanácsadás, konzultáció és önteszt után vezetőképzéssel is támogatja az önkormányzatokat az Állami Számvevőszék. Az 1284 önkormányzati hivatalt vezető jegyzők vehetnek részt abban a két szintű, online képzésben, amelyet a napokban indít az ÁSZ. Cél az ellenőrzési tapasztalatok és a feltárt jó gyakorlatok széleskörű megosztása, az önkormányzatok szabályozottságának további erősítése. A Covid-19 világjárvány időszakában az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít a törvényben előírt tanácsadó, tudásmegosztó tevékenységére.

Nagyot léptek előre az önkormányzatok a korrupció elleni védettségben – közölte az ÁSZ 2021 januárjában, amikor befejezte az összes, 3197 magyarországi önkormányzat és 1284 önkormányzati hivatal integritásának, vagyis a korrupció elleni védettségének egyidejűleg lefolytatott, rendszerszintű értékelését. Az ÁSZ tanácsadó tevékenységének eredményeképpen 1055 önkormányzatnál már az ellenőrzés folyamatában, 2020-ban intézkedtek az integritás feltételeinek biztosítására, 1329 önkormányzatnál azonban további lépések voltak szükségesek a fejlődés érdekében. Az ellenőrzések rendszerszintű, összevont tapasztalatai igazolják, hogy fontos feladat az ÁSZ tanácsadó tevékenységének további erősítése, illetve a tudásmegosztás kiterjesztése az önkormányzatok integritásának megteremtése érdekében.

Az ÁSZ éppen ezért folyamatosan támogatja az önkormányzatokat a koronavírus-járvány időszakában is. Az ÁSZ elnöke és alelnöke az elmúlt hónapokban online megbeszélésen egyeztetett a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ), a Megyei Jogú Város Szövetsége (MJVSZ), a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége (MÖOSZ), a Kisvárosok Szövetsége (KSZ), a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége (BÖSZ) vezetőivel is.

A rendszerszintű ellenőrzést és a konzultációkat követően, azokra építve az ÁSZ 2021. március végén nyilvánosságra hozta az önkormányzati hivatalok belső kontrollrendszerének kialakítását és működtetését támogató önteszt bővített és aktualizált változatát, amelynek célja, hogy további támogatást nyújtson az önkormányzatok integritáselvű működéséhez, szabályos belső kontrollrendszerének kialakításához, és – a szabályszerű kontrollkörnyezet kialakításával – a felelős pénzügyi és vagyongazdálkodásához is.

A támogatás következő lépéseként pedig az ÁSZ most képzést is indít az ellenőrzés során szerzett tapasztalatok megosztása, illetve a feltárt jó gyakorlatok terjesztése céljából, az összesen 1284 önkormányzati hivatalt vezető jegyzők részére. A két szintű, online képzés kialakítása során a tananyagok feldolgozása saját ütemben és egyénre szabottan történik majd. Az önkormányzati hivatalokat vezető jegyzők 2021. május 24. és május 28. között regisztrálhatnak a képzésre a hivatali kapun keresztül megküldött információk alapján.

-