Kultúra
Újraindult a Kárpátaljai Szövetség vándorkiállítása
OPH Kép: OPH
2021. július 7.

A világjárvány miatti kényszerű szünet után Szombathelyen folytatódott a Kárpátaljai Szövetség „Szent István keresztény hagyatéka – a Szent Korona vármegyéi” című vándorkiállítása. A tárlat július 2. és július 28. között látható az Agora Szombathelyi Kulturális Központban.

A Kárpátaljai Szövetség által kezdeményezett és 17 állomásosra tervezett kiállítássorozat tavaly júniusban indult útjára Esztergomban. A hároméves projekt eredményeként létrejött kiállítás a trianoni sorstragédiára emlékezés jegyében született, és Kovach Anton festőművész által alkotott képeken keresztül mutatja be a történelmi Magyarország vármegyeszékhelyeit. A magyar gyökerekkel rendelkező neves kárpátaljai ruszin festőművész több éven és több ezer kilométeren át tartó művészeti, kulturális és történelmi utazásából született alkotások a valamikor történelmi „Nagymagyarország” 64 vármegyeszékhelyét mutatják be a képzőművészet eszközeivel.

A harmadik, szombathelyi állomáson immár 65 képet láthat a közönség, hiszen időközben Fiume (Rijeka) „városportréjával” gazdagodott a gyűjtemény.

Fotó: OPH

A július 2-i megnyitón Jaczkó Sándor püspöki helynök tolmácsolta Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, a rendezvénysorozat fővédnökének gondolatait, aki köszöntőjében egyebek mellett arra emlékeztetett, hogy az országot fenyegető veszedelmekre ma is föl kell hívni a figyelmet. Mint fogalmazott, a hazát és a nemzetet ma sem kisebb veszély fenyegeti, mint a tatárjárás idején, ám most nem határainkat, hanem gyermekeinket kell féltenünk. „Ha gyermekeink lelkét, nemét, identitását veszik el, akkor mivé leszünk mi, és mivé lesz a jövőnk?” – tette fel a kérdést. Mint folytatta, készülni kell a küzdelemre, hiszen a gyermekek sorsa, a jövő kimenetele forog kockán, s e harchoz évszázadok munkájának gazdag gyümölcsét lehet segítségül hívni, az elért nagyszerű eredményeket. A 64 vármegye egy ezeréves birodalom kulturális, gazdasági, közigazgatási összefogásának ragyogó eredménye és a magyarság diadalma minden tekintetben – mondta. A kiállítás kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a képegyüttes szellemi értelemben jól összefogja a teljes magyarságot. Bemutatása azért fontos, mert ezt mindenkiben tudatosítani kell, s mint fogalmazott, „ettől akarnak megfosztani minket és kivált gyermekeinket”. Akik a múltat végképp el akarják törölni, azok a magyarságot, a nemzettudatot, a hazaszeretet akarják eltörölni – emelte ki – hangsúlyozva, hogy a gyermekeket nem lehet magukra hagyni és „nem lehet engedni, hogy idegen, életidegen, családidegen erők elrabolják őket tőlünk”.

Szólt arról is, hogy a magyarok készek befogadni bárkit, aki kész nemesíteni a nemzetet, és „senkit ki nem zárunk, senkit ellenségnek nem tekintünk, aki ezeréves keresztény kultúránkat testvérként építeni érkezik közénk”. Kocsis Fülöp szavai arra is emlékeztetnek, hogy akinek vannak ősei, azoknak lesznek utódai is, és „akinek van múltja, annak lesz jövője is”.

Fotó: OPH

Az ünnepi eseményen Igyártó Gyöngyi elnökségi tag megnyitójában felidézte, hogy a kiállítás gondolata a Kárpátaljai Szövetség elnökéhez, Benza Györgyhöz köthető, aki a nemzeti összetartozás 100 éves évfordulója alkalmából maradandó emléket kívánt állítani az eseménynek. Ennek jegyében kérte fel a festménysorozat létrehozására Kovach Antont, aki személyesen látogatta végig a városokat. Mint Igyártó Gyöngyi fogalmazott, a képek egy-egy város jellegzetességét ragadják meg, és arra biztatnak mindenkit, hogy tapasztalja meg, élje át személyesen a művek sugallta hangulatot.

Az elnökségi tag az OrientPressnek beszélt arról is, hogy nagyon sikeres volt a kárpátaljai magyar gyermekek számára indított közelmúltbeli mesekönyvgyűjtési akciója, és kitért arra is, hogy a kárpátaljai művészek rendszeresen be tudnak mutatkozni a szövetség támogatásával.

Örömmel fogadták be a kiállítást, hiszen az Agora újraindításakor így fajsúlyos tárlattal is nyithattak – mondta köszöntőjében Horváth Zoltán, a kulturális központ igazgatója, aki azt kívánta a közönségnek, hogy a képeket szemlélve fedezzék fel az ismerős vagy még ismeretlen városrészleteket, a jellegzetes épületeket.

Fotó: OPH

Varga Sándor, a Kárpátaljai Szövetség elnökségi tagja az OrientPressnek nyilatkozva azt emelte ki, hogy a tárlat legfőbb üzenete az „egy nemzet vagyunk” gondolata. Hozzáfűzte azt is, szeretné, ha minél hamarabb eljutna a kiállítás Kárpátaljára.


A vándorkiállítás következő állomása Debrecen lesz, a kiállításnak a Kölcsey Kulturális Központ ad majd otthont 2021. augusztus 6. és szeptember 5. között. A megnyitóra 2021. augusztus 6-án 16.30 órakor kerül sor.

Kapcsolódó cikkek
A Nemzeti Összetartozás Napját ünnepelte a Kárpátaljai Szövetség

A budapesti rendezvények előtt három elnökségi tag, Igyártó Gyöngyi, Borbély Katalin, valamint Varga Sándor beszélt a Rádió Orientnek.

-