Kultúra
Virtuózok V4+: Bemutatták a nemzetközi zsűri tagjait
MTI Kép: MTI/Máthé Zoltán
2021. július 22.

Bemutatták a Virtuózok V4+ Horvátország komolyzenei tehetségkutató nemzetközi zsűrijének tagjait csütörtökön Budapesten. A produkciót Magyarországon a Duna Televízió sugározza november 19. és december 17. között – hangzott el a műsor csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel hangsúlyozta, hogy a közmédia részvétele a produkcióban egy misszió, hiszen mindig is közszolgálati feladat volt a komolyzene közvetítése a magyar nézők számára. A kultúra az egyik legfontosabb közvetítő nyelv, és értékteremtő eszköz. Nemes szerep, hogy immár hetedik éve tűzzük képernyőre ezt a világszínvonalú produkciót. Ez a második évad, amely nemzetközi színtéren valósul meg, ezzel erősítve a kapcsolatot a résztvevő országok között. A magyar komolyzene és kultúra olyan érték, amely kultúr exportra érdemes. Így beteljesítjük kultúraközvetítő szerepünket.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hangsúlyozta: a versenysorozat „azon túlmenően, hogy a magyar lélek rezdüléseit felmutatja a világnak”, az egyik legfontosabb küldetést valósítja meg: a tehetségek felfedezését, felkarolását.

A nemzetközi zsűri tagja: Alicja Wegorzewska lengyel operaénekes; Peter Valentovic szlovák karmester és Gabriela Bohácová cseh művészeti igazgató, valamint Petar Culic horvát gitárművész a nemzetközi elődöntők során és Stjepan Hauser horvát csellista a döntőben. A szuperzsűri szerepét Plácido Domingo operaénekes tölti be.

A műsorvezetők Ida Nowakowa lengyel színésznő és Thomas Gottschalk német showman lesznek.

-