Kultúra
Megjelent Billie Eilish új albuma, a Happier Than Ever
Universal Kép: Kelia Anne MacCluskey
2021. július 30.

„Olyan albumot szerettem volna írni, ami kiállja az idő próbáját. A dalok eléggé különböző stílusúak, a végére azonban mégis egy teljes egésszé áll össze, és végül is ez volt a célom: hogy kapcsolódjanak egymáshoz, de ne keltsenek olyan érzést, mintha ugyanazt az egy számot hallgatnád újra és újra” – mondja az énekesnő.

„(...)már évekkel ezelőtt feladtam, hogy kitaláljam, mi tetszik majd éppen az embereknek. Amiről azt hittem, nagy durranás lesz, senkit sem érdekelt, amiről pedig azt hittem, utálni fogják, imádták” – jegyzi meg azzal kapcsolatban, hogy miért pont a Your Power, a Lost Cause és az NDA voltak a Happier Than Ever előfutárai. Elmondása szerint ugyanis nem volt különösebb koncepció amögött, hogy miért pont ezeket a dalokat választotta.

A hozzájuk készült videóklipek is illeszkednek az album tematikájához (különböző, de mégis egységes): a Your Power klipjében egy hatalmas óriáskígyó tekereg Billie-n, a Lost Cause-ban egy luxusvillában twerkel a barátnőivel, az NDA videójában pedig 25 autós kaszkadőr cikázik tőle mindössze néhány méterre. Mindegyiket az énekesnő rendezte, mindegyik nagyon különbözik egymástól, mégis mindben megjelenik az a határfeszegetés, ami Billie Eilish-t egész eddigi karrierje során jellemezte.

Eilish egyébként a tőle megszokott módon az új lemez munkálataiba sem vont be egyetlen külsős producert vagy dalszerzőt sem, testvére, FINNEAS az album producere és társ-dalszerzője is egyben.

Billie Eilish számára az első áttörést az ocean eyes hozta 2016-ban. Azóta pedig megállíthatatlan: a 19 éves énekesnő sorra dönti a rekordokat, főleg miután két éve megjelent első lemeze, a WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? Ő a legfiatalabb előadó, aki a Grammy összes fontosabb kategóriájában jelölést, majd díjat is kapott. A Legjobb új előadó, Az év albuma, Az év dala (bad guy), Az év felvétele és A legjobb pop album kategóriákért járó szobrocskát is hazavihette 2020-ban.

2021-ben pedig mindezek mellé megkapta Az év felvételéért (everything i wanted) járó Grammyt, illetve a No Time To Die is díjat ért a saját kategóriájában – azt pedig mondanunk sem kell, hogy a Bond-filmek történetében sem volt nála fiatalabb, aki főcímzenét írt és énekelt volna. A díjátadó után egyébként kiderült, hogy az énekesnő végig parókát viselt: megvált a védjegyének számító zöldes árnyalattól, és szőkére festette a haját.

-