Kultúra
Megnyílt a Szent István öröksége című keresztény magyar képzőművészeti tárlat
OPH Kép: OPH
2021. szeptember 9.

Az Ars Sacra Fesztiválhoz kapcsolódó és az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) keretében létrejött kiállítás 83 képzőművész mintegy 200 alkotását vonultatja fel. A Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány (KEMMA) és a Józsa Judit Művészeti Alapítvány rendezésében megvalósult tárlat fővédnöke Áder János köztársasági elnök. A kiállítás szeptember 12-ig látható a Szent István-bazilika altemplomában.

Mint az ismertetőben olvasható, a nagyszabású rendezvény meghívásos pályázat alapján valósult meg, az alkotók az anyaországból, illetve szerte a Kárpát-medencéből, valamint a diaszpórából kerültek ki. A bemutatott művek közül 31 a Nemzetstratégiai Intézet gyűjteményéből származik.

A Szent István-bazilikában tartott keddi ünnepélyes megnyitón Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere Szent Istvánt és művét méltatva beszélt a magyarság történelmében betöltött szerepéről, az államalapítóról és egyházszervezőről, a hadvezérről, az államférfiról és dinasztiaalapítóról, hozzátéve, hogy az Árpád-ház több mint húsz szentet, boldogot és szent élet hírében álló családtagot adott a világnak, a katolikus anyaszentegyháznak.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Mint mondta, Szent István a magyar történelem egyik legnagyszerűbb személyisége, államalapító, egyházteremtő szent ember, nagy formátumú hadvezér, és róla beszélve a legnagyobb feladatunk megérteni, hogyan gondolkodott, hogyan látta a világot. Beszélt arról is, hogy az ország Máriának való felajánlásából bontakozott ki a szentkorona-eszme, amely unikális, és sehol nincs hasonló jogmegközelítés, életszemlélet.

A miniszter szólt arról is, hogy a magyarság megmaradásának egyetlen lehetősége, ha ugyanazt csinálja, amit Szent István: támaszkodik a hagyományaira, az őseire, gyakorolja a hitet és megérti azt, ami történik a Földön és ami történik azon kívül.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A kiállítás kapcsán Kásler Miklós emlékeztetett: a művészet arról szól, hogy megpróbálja az ember kifejezni az érzéseit, a gondolatait és a viszonyulásait embertársaihoz, a teremtett világhoz, mindenhez, ami afölött van, a legkülönbözőbb módokon, szóban, írásban, megformázva, színekkel, ritmusokkal, dallamokkal. A kiállítás összetett témájára utalva úgy fogalmazott: rendkívül nagy vállalkozás volt a Kárpát-medencei magyar művészektől, hogy ezt az örökséget próbálták meg formákba önteni.

Zachar Péter Krisztián, a Kárpát-medencei Magyarság Evangelizációjáért Alapítvány elnöke köszöntőjében a többi között arról beszélt, hogy az új világrend súlyos kihívásai közepette, számos globális és európai válság nyomán újra és újra keressük a magyarság fennmaradásának kulcsát, „ez pedig meglátásunk szerint nem más, mint a közösség megtartó erejébe, az isteni szeretetbe vetett hitünk, az evilági összetartozás-tudatunk és transzcendens kapcsolódásunk mindennapi megélése”.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Az alapítvány, amelyet a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége hívott életre, a magyar nemzet egységének megerősítése és a Kárpát-medence keresztény értékeinek megőrzése érdekében jött létre. Feladatuknak tekintik a Kárpát-medencei magyarság megmaradásának elősegítését, a külhoni magyarságért vállalt felelősséget. Céljuk, hogy elősegítsék a szülőföldön való boldogulást, az anyagi és szellemi gyarapodást, a nyelv és kultúra megőrzését, az anyaországgal való és az egymás közötti sokoldalú kapcsolat kiépítését. Mindebben kiemelt szerepe van a keresztény evangelizációs tevékenységnek – mondta.

Az elnök köszönetét fejezte ki a Nemzeti Kulturális Alap és a Bethlen Gábor Alapkezelő kiemelt támogatásáért.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Józsa Judit keramikus, a tárlat kurátora kiemelte: a kiállítás célja, hogy a reprezentatív válogatással fókuszba állítsák a Kárpát-medencei kortárs keresztény magyar alkotóművészetet. A mintegy 200, szétszakítottságában is összetartozó alkotáson keresztül a nemzeti összetartozást és a több mint ezeréves keresztény kulturális értékeket és örökséget kívánják bemutatni.

Az ünnepi eseményen Petrás Mária énekest és zenésztársait hallhatta a közönség.

Fotó: MTI/Mónus Márton

A megnyitón jelen voltak mások mellett Orbán Viktor miniszterelnök szülei, Erdélyi Rudolf Zalán, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke.

-