Belföld
High-tech sugárterápiás eszközöket kapott az onkológia intézet 
OPH Kép: MTI/Soós Lajos
2021. szeptember 14.

Új készülékeket kapott az Országos Onkológiai Intézet (OOI) Sugárterápiás Központja az Egészséges Budapest Program keretében.

A sugárterápiás fejlesztés második ütemének zárásaként három csúcstechnológiás készüléket kapott az Országos Onkológiai Intézet (OOI). Az 1,9 milliárd forintos beruházásról hétfőn tartott sajtótájékoztatót az intézményben Kásler Miklós miniszter, Tóvizi Attila, az EBP miniszteri biztosa, Polgár Csaba, az onkológiai intézet főigazgatója és Takácsi-Nagy Zoltán főigazgató-helyettes.

Az intézet sugárterápiás gépparkjának cseréje két ütemben zajlott, 2017 végén volt egy nagyléptékű fejlesztés, a mostani beruházás pedig a második ütem zárómozzanata – mondta el Polgár Csaba főigazgató. A fejlesztés összértéke 1,9 milliárd forint, aminek keretében három készülék cseréje történt meg: két lineáris gyorsítóé és egy brachyterápiás berendezésé. Ezzel az intézet mind a hét sugárterápiás készüléke a legmodernebb technológiát képviseli – emelte ki a főigazgató, aki arról is tájékoztatott, hogy szeptember 6-a óta a kezelések finanszírozása is biztosított a NEAK és az Emmi támogatásával.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, az OOI korábbi főigazgatója az intézet történetét felidézve egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy az OOI úttörő munkát végzett Magyarországon a gyógyítás, a magyar medicina és az onkológia terén. Beszélt arról is, hogy az intézet regionális központ, Közép-Kelet-Európa egyetlen akkreditált komprehenzív rákcentruma.

A miniszter az intézmény munkáját úgy jellemezte, hogy „itt mindig a beteg volt a fontos, a munkatársak pedig mindig kiválóak voltak mind szakmailag, mind emberileg”.

Fotó: MTI/Soós Lajos

Az Egészséges Budapest Program keretében az onkológiai intézet az elmúlt években mintegy 4 milliárd forint értékben ezer új technológiai eszközt kapott – mondta el Kásler Miklós, hozzátéve, hogy infrastrukturális, informatikai, valamint eszköz- és műszerfejlesztés történt.

Tóvizi Attila, az EBP miniszteri biztosa a kormány 2017-ben elindított programjáról szólva arra emlékeztetett, hogy annak célja a központi régió egészségügyi intézményeinek fejlesztése, ami három területre összpontosul: orvostechnológiai beszerzésre, informatikai felújításra és infrastrukturális fejlesztésekre. Ezek egyaránt érintenek fekvő- és járóbeteg-intézményeket – tette hozzá. Az elmúlt években 81,7 milliárd forintos fejlesztés történt a központi régióban, és a fejlesztések folytatódnak – közölte a miniszteri biztos.

Takácsi-Nagy Zoltán, az OOI főigazgató-helyettese a Sugárterápiás Központ új készülékeit bemutatva kiemelte, hogy csúcstechnológiát képeznek, a berendezésekbe integrálva van egy 3D képalkotó rendszer, aminek segítségével nemcsak a kezelés előtt lehet a betegről információt kapni, hanem a kezelés alatt is, így szükség esetén lehetőség van a korrigálásra. A pontos beállítással a környező ép szöveteket tudják kímélni, ami a betegek életminőségének a javítását eredményezi – tette hozzá. Emellett – folytatta – az egyik gyorsítóval lehetőség van mozgó célpontok követésére, ami például a tüdő esetében különösen fontos szempont.

A korszerű készülékek sokkal gyorsabbak, ezáltal több beteget lehet kezelni adott idő alatt. „Az új kezelésekkel és berendezésekkel egyrészt a kezelés, másrészt a terápia hatékonyságát is növelni tudjuk” – mutatott rá.

A főigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a legmodernebb brachyterápiás afterloading készülékkel és az újonnan kifejlesztett applikátorok és katéterek segítségével a belső besugárzások fokozott biztonság mellett, az eddiginél is pontosabban végezhetők. Ez is hozzájárul a nagyobb hatékonysághoz, illetve a mellékhatások csökkentéséhez – fűzte hozzá. Takácsi-Nagy Zoltán beszélt arról is, hogy a programban szerepelt egy szoftveres fejlesztés és hardveres bővítés, ami lehetővé tette, hogy még több munkaállomás tudjon bekapcsolódni a besugárzástervezési folyamatba, ami „szintén a kezelések hatékonyságát tudja fokozni”.

-