Belföld
„Lépj át a határaidon!” címmel tartottak Szegeden konferenciát
Emmi Kép: OPH
2021. szeptember 15.

Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára köszöntötte Szegeden a Kárpát-medencei Ifjúsági Egyházi Közösségek Tudáscseréje, „Lépj át a határaidon!” című konferenciát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára beszédében rámutatott arra, hogy a „Lépj át a határaidon” projekt az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Magyar Cserkészszövetség konzorciumi együttműködésében a kitűzött nemzetpolitikai és szakmai célokat szem előtt tartva, a szinergiák kihasználásával járult hozzá ahhoz, hogy a magyar nemzeti egység a közös jövőnk meghatározó eleme legyen.

A program célja az volt, hogy a nemzeti összetartozásnak katalizátora legyen, és megerősítse a kapcsolódási lehetőségeket a határon túl és a határon innen élő magyarok között – tette hozzá Latorcai Csaba.

A projekt lehetőséget nyújtott továbbá arra, hogy az abban résztvevő hazai és határon túli egyházak, szociális és közéleti szervezetek megerősítsék és elmélyítsék együttműködésüket, megismerjék egymás jó gyakorlatait. A különböző tematikus rendezvények jól szolgálták a hátrányos helyzetű fiatalok szemléletformálására, a társadalmi érzékenyítésre, a társadalmi együttélés javítására szolgáló tevékenységek népszerűsítését.

A Magyar Cserkészszövetség a projekt keretében bentlakásos táborok, sportesemények, fesztiválok, valamint workshopok lebonyolítását végezte elsősorban gyermekek és fiatalok részére, valamint családok számára, akik szerte a Kárpát-medencéből vettek részt szakmai napokon, tanulmányutakon.

A magyarországi és határon túli kisközösségek a közös programok során megerősödtek, kapcsolati tőkéjük gazdagodott. A programsorozat továbbá hozzájárult a Kárpát-medencei magyar identitástudat megerősítéséhez, és azon felismerés életérzéssé tételéhez, hogy mi, magyarok, itt a Kárpát-medencében egy erős, jövőben bízó közösségként vagyunk jelen. – összegezte a projekt tapasztalatait az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, Latorcai Csaba.

-