Belföld
Elindult a Ragadd torkon a rákot! elnevezésű kampány
Emmi Kép: Illusztráció, Pixabay
2021. szeptember 21.

Elindult a Ragadd torkon a rákot! elnevezésű kampány, amelynek elsődleges célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a fej-nyaki daganatok megelőzésére, illetve korai diagnosztikájuk fontosságára. A Magyar Fej-Nyaki Onkológiai Társaság és a Mályavirág Alapítvány Kardvirág Programja szervezésében megvalósuló kampány szeptember 24-ig tart.

Kásler Miklós, a kampány fővédnöke elmondta: orvosi pályafutása jelentős részét fej-nyak sebészként töltötte, így jól ismeri a diagnózis, valamint a terápia nehézségeit.

Magyarországon elsőként kutattuk munkatársaimmal a humán papillomavírus szerepét a fej-nyak rákokban – tette hozzá a miniszter, majd rámutatott: a világban közel 1 millió új esetet igazolnak évente, halálozása pedig 4-500.000 fő egy évben.

Kásler Miklós szerint az elmúlt években nagy hangsúlyt kapott az egészségügy fejlesztése. Kiemelte a rákmegelőzést és diagnosztikát érintő fejlesztéseket, mint például a sugárterápiás eszközbeszerzéseket, az immun-onkológiai kezelések bevezetését, vagy a képalkotó vizsgálatokra való várakozási idő 14 napban való maximalizálását. Hozzátette: 2020 szeptemberétől a HPV elleni védőoltást kiterjesztették a fiúk részére is, amellyel többek között a szájgarati daganatok előfordulása csökkenthető.

Fontos, hogy nagyobb figyelmet fordítsunk a szájüregi, garat és gégerákokra, arra, hogy a dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás elhagyásával, valamint a HPV védőoltással ezen betegségek nagy része megelőzhető – mondta a tárcavezető.

-