Közigazgatás
A daganatos elváltozássokkal kapcsolatban is új irányelv született
Emmi Kép: Pixabay.com
2021. október 19.

Új egészségügyi szakmai irányelv készült a tápcsatorna daganatmegelőző állapotairól, valamint korai daganatainak eltávolítási szempontjairól. Az egészségügyi szakmai irányelvet az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Gasztroenterológia és hepatológia Tagozata készítette.

A tápcsatorna daganatos elváltozásai a populáció öregedése és a környezeti tényezők miatt jelentős terhet rónak a társadalomra.

Az összes daganatos elváltozás mintegy negyede a tápcsatornát érinti. Az emésztőrendszer daganatai a legtöbb esetben hosszú évek alatt alakulnak ki, melyeket lassan előrehaladó és endoszkóposan jól azonosítható rákmegelőző állapotok előznek meg a felső és alsó tápcsatornában egyaránt. A tápcsatorna endoszkópos vizsgálata lehetőséget ad a rákmegelőző állapotok és a korai rákok azonosítására, valamint sok esetben a léziók eltávolítására is. Az endoszkópos reszekció a sebészethez képest kevésbé invazív és alacsonyabb költségű.

Az egészségügyi szakmai irányelv a tápcsatorna daganatmegelőző állapotainak, és korai daganatainak eltávolítási szempontjait foglalja magában az érvényben lévő nemzetközi irányelvek alapján. A kolorektális szűrőprogram elindulásával növekvő számban kerül sor daganat megelőző léziók vagy korai stádiumú daganatok felismerésére és endoszkópos eltávolítására, ezért ennek az egészségügyi szakmai irányelvnek kiemelt jelentősége van.

Az egészségügyi szakmai irányelvben részletezett szempontok betartása az ellátott betegek egészségének javulását és/vagy megőrzését eredményezi a lehető legkisebb invazivitású, de kellően hatékony eljárás alkalmazásával.

-