Közigazgatás
Új egészségügyi szakmai irányelv készült
Emmi Kép: Illusztráció, Pixabay
2021. október 19.

„A felnőttkori idült vesebetegség diagnózisa és kezelése” címmel az Emberi Erőforrások Minisztériuma koordinálásával az Egészségügyi Szakmai Kollégium Nefrológia és Dialízis Tagozata egységes egészségügyi szakmai irányelvet készített.A krónikus vesebetegség egyik fő oka a diabetes, előfordulása felfedezett és fel nem fedezett cukorbetegségben is 40 százalék körüli. A krónikus vesebetegség másik fő oka a hypertonia. Hazánkban a Magyar Hypertonia Társaság felmérése alapján a felnőtt népesség 30-45 százaléka magas vérnyomással küzd, és az is ismert, hogy a hypertoniások 20 százaléka cukorbetegségben is szenved.

A krónikus vesebetegség korai stádiumai – különösen a leggyakoribb okot jelentő diabetes és hypertónia esetén – nem okoznak a betegnek panaszt, ezért a krónikus vesebetegséget általában későn ismerik fel. Amennyiben a betegség már előrehaladottabb állapotban van, úgy a terápiás lehetőségek korlátozódnak, sőt ilyenkor gyakran súlyos szövődmények is jelen vannak. Gyakran előfordul az is, hogy a krónikus vesebetegség miatt kialakuló szív- és érrendszeri betegségek kapcsán kerül felismerésre a vesebetegség.

A szisztematikus módszertannal kifejlesztett, tudományos vizsgálatok által alátámasztott és alkalmazott egészségügyi szakmai irányelv javítja az ellátás minőségét. Az egészségügyi szakmai irányelvben megfogalmazott ajánlások az elérhető legmagasabb szintű tudományos eredmények, a klinikai tapasztalatok, az ellátottak szempontjai, valamint a magyar egészségügyi ellátórendszer sajátságainak együttes figyelembevételével kerültek kialakításra.

A jelen egészségügyi szakmai irányelv elkészítésének fő indokai, hogy a krónikus vesebetegség nagyon gyakori és fokozott kardiovaszkuláris kockázatot jelent, illetve hogy megelőzhető és eredményesen kezelhető.

-